Klaus Iohannis: Deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România

„Avem o veste foarte bună, (…) deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România.

Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat”, a afirmat şeful statului, care a subliniat importanţa consolidării Flancului estic al Alianţei.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat joi că România nu este în pericol şi niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina.

„Fiindcă românii sunt îngrijoraţi de această situaţie, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi.

Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele

noastre armate şi prin NATO”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul extraordinar al Alianţei Nord-Atlantice, care se desfăşoară la Bruxelles.

Iohannis: Consolidarea Flancului estic se face poziţionând forţe armate; e nevoie de armanent modern

Consolidarea Flancului estic se poate face prin poziţionarea de forţe armate, cu dotarea modernă aferentă, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că „nu se mai poate câştiga mare lucru în ziua de astăzi cu un camion şi un tanc”.

„Consolidarea Flancului estic se face poziţionând forţe armate. Este cât se poate de simplu – forţe armate, evident cu

dotarea aferentă. Dacă urmărim războiul din Ucraina vedem că este nevoie de armament foarte modern, avem nevoie cu

siguranţă de apărarea antirachetă şi altele similare. Lucrurile nu mai sunt aşa de simple, cu un camion şi un tanc nu se

mai poate câştiga mare lucru în ziua de astăzi. Este nevoie de armament modern, sofisticat, care, evident, este şi destul de scump”, a afirmat şeful statului, înainte de summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles.

El a fost întrebat dacă va ridica tema unei prezenţe permanente americane şi NATO pe teritoriul României.

„Întărirea Flancului estic înseamnă evident prezenţă permanentă, de aceea am insistat pe grupul de luptă, care este o

prezenţă permanentă, dar, sigur, faţă de această prezenţă permanentă, pe noi ne ajută foarte mult şi prezenţa rotaţională care face ca tot timpul să fie un număr destul de mare de forţe americane în România şi acest lucru ne bucură”, a răspuns şeful statului.