Kazahstan trimite un avion cu ajutoare umanitare în Ucraina! Rusia suferă sancțiuni aspre

Crucea Roșie a cerut de urgență ajutor pentru civilii blocați în Mariupol pentru a evita „cel mai rău scenariu”.

Kazahstan a trimis primul avion cu ajutoare umanitare pentru Ucraina, în total cântărind 28,2 tone, majoritatea cantității reprezentând medicamente.

Kaazahstan ajută Ucraina și trimite un avion cu ajutoare umanitare. Australia anunță noi sancțiuni pentru Rusia

Australia a anunţat luni noi sancţiuni care vor fi suferite de oligarhii ruşi, oameni de afaceri cheie şi membrii famililor acestora, a transmis Ministerul de Externe.

În total au suferit 33 de persoane din cauza sancţiunilor, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, CEO-ul Gazprom Alexey Miller şi Dmitri Lebedev, preşedintele Rossiya, unul dintre cei mai mari transportatori aerieni din Rusia.

„Sancţiunile anunţate astăzi întăresc angajamentul Australiei de a sancţiona acei oameni care au acumulat o vastă avere personală şi au o importanţă economică şi strategică pentru Rusia, inclusiv ca urmare a legăturilor lor cu preşedintele rus Vladimir Putin”, a declarat Marise Payne, ministrul Afacerilor Externe din Australia.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a cerut o soluție urgentă pentru a evita „cel mai rău scenariu” pentru civilii blocați în oraşul Mariupol.

„Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se arată în declarație.

„Toţi cei care participă la lupte trebuie să fie de acord cu modalităţile şi momentul încetării focului, locaţiile precise ale rutei de trecere în siguranţă şi apoi să se asigure că acordul este respectat”, a mai spus CICR.

Sute de mii de civili din Mariupol se luptă cu „lipsuri extreme sau totale de produse de bază, cum ar fi alimente, apă şi medicamente”, iar mulţi se ascund în „subsoluri neîncălzite”, a mai transmis Crucea Roşie. Foarte multe cadavre sunt prinse sub dărâmături sau zac în locurile în care au decedat, în oraș.

Duminică, administraţia oraşului Mariupol a transmis că un convoi mare de ajutor umanitar pentru oraş asediat nu a ajuns şi că este încă blocat în Berdyansk, la aproximativ 50 de mile spre vest. Astfel, 400.000 de oameni așteaptă o mână de ajutor.

Mariupol a fost supus atacurilor „obuzelor şi bombardamentelor aeriene toată ziua”, a transmis, duminică, vicepremierul ucrainean, Iryna Vereşciuk.