Încă o lovitură pentru Traian Băsescu

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.) i-a transmis fostului președinte al României, Traian Băsescu, faptul că trebuie să elibereze vila de protocol într-o perioadă de 60 de zile în urma deciziei definitive a instanței că a colaborat cu Securitatea.

„Dl. Traian Băsescu, în calitate de șef al statului român în perioada 2004-2014, în temeiul art.

1 alin. (1) și (2) din Legea nr. 406/2001- privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, beneficiază de prevederile legii sus menționate de la încetarea mandatului.
În temeiul acelorași dispoziții legale, a fost încheiat contractul nr. 1905/ 19.02.2015, având ca obiect «folosința gratuită a locuinței pentru imobilului situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1».

Având în vedere că:

La data de 23.03.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv în Dosarul nr. 3160/2/2019, în sensul respingerii recursului formulat de dl. Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în sensul că a fost admisă acțiunea formulată de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și a fost constatată calitatea de colaborator al securității a fostului șef de stat;
– Potrivit art.
1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001: «Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia».
Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează.
În aceste condiții, atat titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare.

În cazul în care părțile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spațiul nu se eliberează la termenul de mai sus, competența de soluționare revine instanțelor judecătorești române, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea”, a transmis biroul de presă al R.A.-A.P.P.S.

Traian Băsescu ar fi suferit un accident vascular cerebral

Traian Băsescu ar fi suferit un accident vascular cerebral.

Fostul președinte al României ar fi fost externat dintr-un spital din Bruxelles, acolo unde se afla internat, informează surse citate de antena3.ro.

Problemele de sănătate ale lui Traian Băsescu au survenit după decizia definitivă a instanței, potrivit căreia fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea.

După decizie, Traian Băsescu anunța că va contesta la CEDO decizia.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, așa cum am procedat de-a lungul întregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, scria Traian Băsescu după decizia instanței