„Hartia igienica nu este de fapt igienica”. Iata ce recomanda un chirurg rectal

Lipsa hartiei igienice a devenit in timpurile noastre sinonima cu saracia, dar s-ar putea sa nu fie cea mai buna metoda de curatare.
Potrivit doctorului Evan Goldstein, un chirurg rectal din New York, utilizarea unui bideu este modalitatea ideala de a te ingriji dupa utilizarea toaletei.
„Toate aceste marci de hartie igienica au facut o treaba excelenta, facandu-ne sa credem ca hartia igienica este igienica. Nu este”, a spus Goldstein.
Avocatii bideului spun ca stergerea cu hartie igienica nu curata de fapt urmele de scaun.
Chirurgul a descris situatia intr-un mod plastic, spunand ca este ca si cum ai calca in fecale de caine si doar te cureti cu hartie in loc sa speli incaltamintea.
Nu numai ca hartia igienica nu face o treaba ideala cand vine vorba de curatare, dar poate conduce de fapt la vatamari, a spus Goldstein.
Hartia igienica uscata poate fi abraziva, deci daca cineva sterge prea tare sau insista de prea multe ori, pielea subtire si delicata a anusului se poate rupe, provocand sangerare sau durere.
Solutia, potrivit dr. Goldstein, este folosirea bideurilor, daca este posibil.
Aceste dispozitive sanitare functioneaza prin pulverizarea unui mic jet de apa, clatind orice urma de scaun. Apoi, puteti doar sa indepartati excesul de apa cu un pic de hartie igienica.
Daca intr-adevar bideurile sunt mai sigure este greu de spus. Cel putin stiinta a strans putine studii despre acest obiect, iar rezultatele sunt mixte.
Bideurile pot fi o optiune buna pentru persoanele cu artrita, iar unele cercetari sugereaza ca pot ajuta cu afectiuni precum hemoroizi, fisuri anale si prurit anal. Insa alte cercetari au descoperit ca un tip de
fisura anala s-ar putea imbunatati de fapt atunci cand incetati sa utilizati un bideu, iar un alt studiu a descoperit ca femeile care folosesc bideul tot timpul pot modifica flora vaginala.
De asemenea, cat de sigur este un bideu depinde si de presiunea si temperatura apei.
Daca alegeti sa nu folositi bideul sau nu aveti acces la unul, pur si simplu asigurati-va ca utilizati o
miscare usoara, de tamponare, mai degraba decat o miscare de stergere apasata, pentru a preveni frecarea si fisurile anale. O solutie mai buna este folosirea hartiei igienice umede.