Guvernul a anunțat luni că starea de alertă nu va mai fi prelungită. Masca nu mai este obligatorie

Guvernul a anunțat luni că starea de alertă nu va mai fi prelungită începând cu 8 martie, iar refugiații ucraineni vor

beneficia de mai multe măsuri de sprijin din partea autorităților.

Starea de alertă nu va mai fi prelungită începând cu 8 martie, a anunțat luni Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

”Mâine (marţi, 8 martie – n.r.) este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă, generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19. Sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi.

Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare, mâine, la miezul nopţii, va expira starea de alertă în România.

În privinţa situaţiilor privind formularul de localizare a pasagerului şi a certificatului verde, Ministerul Sănătăţii,

în perioada imediat următoare, va clarifica reglementările privind cele două categorii de documente”, a precizat Dan Cărbunaru.

Concret, începând cu 9 martie, românii nu vor mai trebui să poarte masca de protecţie pe stradă, vor fi eliminate şi restricţiile în ceea ce priveşte orele la care se închid magazinele.

De asemenea, nu va mai conta câte persoane pot participa la un eveniment, fie el public sau privat.

În mall-uri sau spaţiile comerciale vor fi eliminate culoarele speciale pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi.

Nu este deocamdată clar dacă certificatul verde va mai fi valabil din 9 martie până la momentul în care va fi adoptat un act normativ care să încadreze din punct de vedere legal utilizarea lui.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat pentru HotNews.ro că nu este nevoie ca guvernul să emită o hotărâre privind încetarea stării de alertă.

El a precizat că Ministerul Sănătății urmează să stabilească eventuale măsuri care să rămână în vigoare după încetarea stării de alertă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că s-a decis ca starea de alertă să nu mai fie prelungită.

El a afirmat că, odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de restricții care sunt acum în vigoare, precizând că “măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”.

Recent ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că unele dintre recomandări ar fi ca masca să fie purtată în spațiile închise.

Starea de alertă pe teritoriul României a fost instituită în 18 mai 2020.