Geamandură în formă de cruce pe litoralul României. Salvamarii nu vor să o folosească

Fundația pentru SMURD, condusă de secretarul de stat Raed Arafat, a donat salvamarilor de pe litoralul românesc geamanduri în formă de … cruce.

Neobișnuitele obiecte plutitoare au scrise pe ele și câteva mesaje:

– “Fără aventură, după geamandură”.

– ”Pericol de înec după acest punct. 35 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum”.

Potrivit News.ro, cei mai mulţi dintre salvamari refuză să folosească ”crucile-geamanduri”, considerându-le neconforme şi chiar periculoase.

O asemenea geamandură a fost montată la Eforie, într-o zonă cu risc de înec, dar reprezentanţii serviciului de salvamar din staţiune susţin că turiştii nu au ţinut cont de acel mesaj.

Mai mult, în timpul unei furtuni, partea de sus a geamandurii, în formă de cruce, a fost ruptă de valuri.

“Nu le vom monta pentru că rolul geamandurii este de a marca zona de siguranţă. Sunt bine specificate în lege forma şi culoarea ei. Această geamandură, care nu ştiu de cine a fost creată, nu îndeplineşte aceste condiţii. În plus, elementele de prindere pe geamandură sunt periculoase, sunt plăcuţe cu colţuri, iar în momentul în care marea este agitată şi o persoană este curioasă să citească acel mesaj, acea plăcuţă o poate răni”, a explicat Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului de salvamar pentru Mamaia şi Constanţa..