Florin Cîţu: Am avut discuţii despre plafonarea preţului la gaze. Facturi reduse şi pentru IMM-uri

Florin Cîţu a anunţat că se ia în calcul plafonarea preţului la gaze, precizând că au fost discuţii pe această temă în şedinţa de guvern de miercuri, 15 septembrie.

Florin Cîţu a declarat după şedinţa de guvern că se discută mai multe variante pentru rezolvarea problemei privind preţurile mari la gaze şi energie electrică.

Persoanele fizice şi IMM-urile nu vor plăti factura întreagă la energie şi gaz, a anunţat, miercuri, premierul Florin Cîţu, după şedinţa de guvern.

„Am avut discutii despre plafonarea pretului la gaze. Sunt mai multe variante la care ne gandim. Cautam cele mai bune solutii pentru aceasta perioada in care preturile la energie si gaze au crescut. Avem deja solutii pentru compensare. IMM-urile si persoanele fizice nu vor plati toata factura la iarna.

Referitor la plafonarea preţului la gaze, este important sa nu distorsionam foarte mult piata. Vreau sa luam aceasta masura astfel incant sa fie cat mai putin invaziva pe piata. În Uniunea Europeană sunt mai multe ţări în care se plafonează preţurile. România nu poate să stea să se uite”, a declarat premierul după şedinţa de guvern.

Reamintim că ministrul Energiei a declarat, marți seară, că pregătește o OUG care va ajuta consumatorii vulnerabili să își plătească facturile iarna aceasta.

Virgil Popescu a spus că nu este vorba de o plafonare a prețurilor, pentru că nu i se pare normal ca persoanele cu venituri foarte mari să plătească la fel de puțin.

”Noi știm ce avem de făcut, la asta lucrăm, dar nu la plafonarea prețului pe o perioadă de 6 luni, pentru că nu mi se pare normal ca și cetățenii cu venituri foarte mari să beneficieze de prețuri mici.

Lucrăm la o OUG și suntem aproape de final, săptămâna viitoare o voi prezenta premierului, pentru ajutorarea românilor până la venituri medii sau consumul mediu și vorbim de milioane de români, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale.

Şeful de la Palatul Victoria a precizat că la ședința de Guvern i-a mandatat pe miniștrii Muncii, Economiei și Finanțelor să se ocupe de formula finală a proiectului de lege privitor la compensarea prețurilor la energie.