Fierbeam cartofi pentru piure. Când am vrut sa scurg apa, prietenul meu bucătar-șef, m-a apucat brusc de mână: Ce faci? E greșit!
Cand spui piure de cartofi spui, inevitabil, una dintre cele mai apreciate garnituri de la noi.
Cartofii gatiti in acest fel sunt usor de facut, extrem de deliciosi si foarte simplu de combinat cu diverse feluri de mancare principale. Ii folosim drept garnitura langa copanele, tocanita de porc sau alaturi de multe alte specialitati.
Cu toate ca, pentru ca sa faci piure de cartofi nu pare o treaba prea grea, nu de putine ori ti s-a intamplat sa nu nimeresti consistenta dorita, piureul sa nu fie suficient de cremos, sau chiar sa ramana plin de cocoloase.
Piureul – una dintre cele mai comune, rapide și ușor de făcut mâncăruri/garnituri din lume.
Și una dintre cele mai versatile și gustoase, totodată. Poți să îl faci clasic sau cu lapte, brânză, unt, smântână, ceapă. În ciuda faptului că este un fel de mâncare pe care absolut oricine îl poate face, se pare că… l-am preparat cu toții greșit până acum.
Mai toți procedăm astfel: curățăm cartofii, îi punem la fiert, îi scurgem de apă și apoi îi pisăm adăugând și restul de ingrediente. Greșit!
Potrivit bucătarului chef Tyler Florence, metoda corectă ( a se citi “cea mai gustoasă”) de gătire a piureului e alta. Total diferită, dar deloc complicată.
Potrivit lui Florence, cartofii trebuie fierți ÎN ingredientele cu care vrei să îi combini.
Pur și simplu speli și cureți cartofii cruzi, îi tai cubulețe și îi pui la fiert în lapte cu unt, sare etc. (de exemplu). Așa cartofi iau timp să absoarbă aromele ingredientelor respective.
Când s-au fiert cum trebuie, scoate cartofii într-un alt vas. Pisează-i, încorporând treptat lichidul aromat în care i-ai fiert.
Crede-ne pe cuvânt! Așa o să faci cel mai gustos piure pe care l-ai mâncat în viața ta, cu minimum de efort, doar respectând sfatul genial de mai sus.
Insa de acum totul va fi mult mai usor, deoarece avem pentru tine cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci un piure delicios de sa te lingi pe degete, care iti va aduce cu siguranta laudele.
familiei tale si a invitatilor vostri.
Secretele celui mai delicios piure de cartofi:
– Fierbe cartofii la foc mediu, in apa cu sare
– Adauga in compozitie unt de cea mai buna calitate
– Adauga treptat lapte in timpul pasarii
– Laptele adaugat trebuie sa fie rece
– Nu folosi mixer sau robot – va deveni o pasta si nu un piure
– Adauga in compozitie doua linguri de smantana
– Poti folosi cu incredere cartofi rosii, acestia absorb mai putina apa.
– Cartofii se paseaza in acelasi recipient in care au fost fierti (caldura ajuta la pastrarea consistentei lor).
Cartofii reprezintă o sursă importantă de vitamina C, care îi face foarte importanţi pentru sistemul imunitar, inimă şi piele. Bolile precum scorbutul, cauzat de deficitul de vitamina C, pot fi evitate dacă incluzi în dieta ta cartofii.