Fără mască de protecție în spațiile închise de la 1 iunie? Cine poate renunța la această măsură?

După ce a fost eliminată obligativitatea purtării măștii de protecție în interior, de la 1 iunie, această restricție va fi ridicată și în interior, însă doar în anumite condiții.

Restricțiile vor fi relaxate din nou începând cu data de 1 iunie, iar printre deciziile luate de autorități se numără și cea privind renunțarea la masca de protecție în spațiile închise.

Care sunt condițiile în care românii pot face acest lucru?

Cine poate renunța la masca de protecție în interior?
În spațiile deschise, masca de protecție nu mai este obligatorie, cu excepția locurilor foarte aglomerate. În privința spațiilor închise, dacă până acum masca de protecție trebuia purtată indiferent de situație, de la 1 iunie, persoanele care lucrează în spații închise și care sunt vaccinate anti-Covid-19 pot renunța la mască, însă cu condiția ca în locul unde își desfășoară activitatea să fie maximum 5 persoane și să nu fie permis accesul altor persoane.
Astfel, în spațiile închise comune, masca de protecție este în continuare obligatorie.
În plus, este important ca, în această situație, oamenii să renunțe la mască doar dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare anti-Covid-19.

Autoritățile au precizat că este nevoie ca în continuare regulile de igienă să fie respectate la locul de muncă, astfel încât să fie prevenită răspândirea coronavirusului în

comunitate.
„Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.