Fără coroane la înmormântări: Sunt bani arși care nu ajută familia îndoliată. Propunerile unui preot sibian

Fără coroane la înmormântări. Sunt bani arși care nu ajută familia îndoliată. Acesta este mesajul transmis de preotul George Piț, din comuna sibiană Slimnic.
Coroanele aduse la înmormântări nu ajută familia îndoliată și, în plus, dacă sunt din plastic, sunt și poluante.
Preotul George Piț, din comuna sibiană Slimnic, a venit cu o propunere pentru enoriași: înlocuirea lor cu un ajutor financiar pentru familia îndoliată. ”
Bineînțeles, pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană”, se mai arată în mesajul preotului.
Redăm integral mesajul transmis de preotul George Piț
Vă aducem la cunoştință:
Luarea unei decizii în ce privește coroanele aduse la înmormântarea celor decedați și înlocuirea acestora cu un ajutor financiar pentru familie.
Luând in considerare că există mai multe parohii sau comunități care au decis înlocuirea coroanelor de la înmormântare cu un ajutor financiar oferit familiei îndoliate, se pune în discuție dacă este oportun ca și în comuna Slimnic să propunem cu începere din 2022, obiceiul înlocuirii coroanelor cu un mic ajutor material.
În discuțiile care au avut loc s-a argumentat că există mai multe motive care să sprijine acest demers,
că sunt bani arși,
că nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului,
dar poate că cel mai solid argument este acela că aceste coroane după trei-patru săptămâni
trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm.
Eliminăm astfel si poluarea, care este un aspect foarte important. Sigur a fost emisă și părerea că această schimbare nu se poate face brusc, dar cu perseverență, probabil că în câțiva ani această schimbare se va generaliza.
Bineînțeles pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană.
Se înțelege că din partea celor mai apropiați vor fi aduse câteva coroane. Se supune la vot și cu o în unanimitate deplină consilierii celor două parohii sunt de accord cu această schimbare.
Această modificare să se facă publică prin anunțuri în biserici, prin afișe și prin luări de poziții ale
preoților la predicile de la inmormântări, în care sa se arate motivele pentru care propunem această modificare a înlocuirii coroanei cu ajutorul financiarul oferit direct familiei.
În acest sens s-a propus realizarea unei cutii speciale pe care să fie scris textul.