Ești femeie și ai între 25 și 64 de ani? Unde poți face, gratuit, testul Babeș Papanicolau
Vești bune pentru femei! Săptămâna aceasta își pot face analize gratuite, doar cu buletinul grație unei campanii lansate prin Programul Național de Screening al Cancerului de col uterin.
Anunțul este destinat femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani.
Analize gratuite pentru femei
În perioada 14-19 iunie 2021, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani pot avea parte de analize gratuite. Tot ce trebuie să facă este să se prezinte cu buletinul în intervalul orar 11-16.00, pe șoseaua Pantelimon, nr. 301, București.
Li se vor recolta probe pentru testul Babeș Papanicolau care este una dintre cele mai importante investigații pe care trebuie să le facă femeile.
Testarea se va face în cadrul unei unități mobile din Complexul Pantelimon nr. 301.
Deschidem o unitate mobilă de testare gratuită Babeș-Papanicolau la Complexul Pantelimon nr 301 în parteneriat cu Institutul Oncologic București. Acțiunea vine în sprijinul femeilor defavorizate (inclusiv a celor fără asigurare medicală), cu vârsta între 25-64 ani, care nu au fost testate în ultimii 5 ani prin programe naționale de screening. Nu este nevoie decât de cartea de identitate, a anunțat pe Facebook, Radu Mihaiu, primarul sectorului 2 al Capitalei.
Cancerul de col uterin – al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei
Cancerul de col uterin sau cervical este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătății, aproximativ 99% dintre cazuri sunt cauzate de infecția cu virusul papilloma uman (HPV).
În România, în fiecare an, se înregistrează peste 4000 de cazuri noi de cancer de col uterin. 7,5% din totalul cazurilor la nivel european provin din țara noastră.
Testul Babeș Papanicolau este una dintre cele doua metode de screening (pe lângă testul HPV) pentru cancerul de col uterin.
Unul dintre miturile despre cancerul de col uterin este că, după menopauza, nu mai este nevoie de testul PAP, iar asta este o informație neadevărată.
Indicat este ca femeile care au intrat la menopauză, să se consulte cu medicul ginecolog și să afle de la acesta, în funcție de fiecare caz în parte, dacă mai este nevoie de testare sau nu.