Este sărbătorit un sfânt important, căruia îi poartă numele mulți români

Ziua de 2 august este una extrem de importantă pentru toți credincioșii. La început de săptămână este pomenit Sfântul Ștefan, sărbătorit și pe 27 decembrie.

Ziua de aducere a moaștelor sale este una importantă, în care trebuie să ne rugăm și să ținem cont de tradiții și obiceiuri.

Tradiții de Sfântul Ștefan
În calendar, pe 2 august, este pomenită o sărbătoare extrem de importantă: Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Tot astăzi este pomenit și Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare, care a rămas în amintirea tuturor drept un mare iubitor de Dumnezeu, care a construit biserici și a făcut voia lui.

Tradiția spune că toți cei care suferă de probleme mari de sănătate sau care se judecă de multă vreme ar trebui, astăzi, să aducă în casă o icoană sfinţită a Sfântului Ştefan. Se spune că acesta îi va ajuta să treacă peste aceste greutăți dacă este adus în casa lor.

De altfel, este zi de post. Având în vedere că am intrat în postul Sfintei Marii, nu avem voie să consumăm alimente pe bază de carne, lapte sau ouă. Este bine să ne rugăm mai mult și să facem fapte bune în această perioadă, pentru ca postul nostru să fie primit mai bine.

În unele zone se mai spune că nu este bine să speli haine, să coși sau să faci treburi casnice. Mai mult, este interzis să se facă pâine în casă, pentru că mâinile femeii care o pregătesc se vor usca.

La fel ca pe 27 decembrie, este bine să pregătim pachete pe care să le dăm apoi celor săraci, în amintirea celor din familie plecați dintre noi.

Câţi români poartă prenumele Ştefan
Aproape jumătate de milion de români poartă numele Sfântului Ștefan, majoritatea bărbați. Dintre aceştia, cei mai mulţi se numesc Ştefan (288.000) şi Ştefania (100.000), sărbătorindu-se şi cei care poartă numele Fănel, Istvan, Fana sau Fănica.

Sfântul Ştefan-Cel Încununat este prăznuit în fiecare an pe 27 decembrie, iar la data de 2 august, credincioșii prăznuiesc Aducerea moaştelor Sf. Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.