Emil Boc, posibilă variantă pentru funcţia de premier?

Căderea Guvernului Florin Cîțu a declanșat un nou cutremur pe scena politicii românești, iar soluția optimă pentru revenirea la un climat de stabilitate este, potrivit politologului Cătălin Avramescu, numirea în funcția de premier a lui Emil Boc

„Emil Boc reloaded”, acesta pare scenariul optimist în privința viitoarei guvernări, cel puțin după părerea profesorului de științe politice Cătălin Avramescu.

„Ar trebui să găsim un om răbdător, inventiv, competitiv, cu poftă de dialog. Unii ar sugera varianta Emil Boc. De ce nu? El a avut mandate foarte bune de primar la Cluj și poate s-a mai șters câte ceva din imaginea acelui Boc ezitant, asociat cu reduceri salariale, etc”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.

Potrivit intervievatului nostru, din punct de vedere politic, soluția la îndemână, „nu neapărat cea mai bună”, este refacerea unei coaliții PNL-USR și, „pentru că altfel nu iese la socoteală, UDMR și minorități. Aceasta a fost ideea inițială, dar a aruncat-o în aer Klaus Iohannis, ca să rupă în bucăți programul de guvernare”.

Profesorul Avramescu susține că, în momentul actual, PNL traversează o perioadă extrem de dificilă și mai ales afirmă că principalul autor al degringoladei de pe scena politică este președintele Klaus Iohannis. Analiza lui Cătălin Avramescu a fost, dincolo de nuanța comică, extrem de dură…

Cătălin Avramescu: „Dintre persoanele aflate la vârful PNL, nu văd altă soluție decât Emil Boc”
„Jocul politic civilizat ar trebui să ceară ca viitorul premier să apară din tabăra moderată a PNL. Poate chiar din zona așa zisei echipe „super-Cîțu”, dar să fie un om mai moderat și cu poftă de dialog. Este, totuși, greu să ții într-o coaliție trei partide și un grup al minorităților. Dacă m-aș afla în locul actualilor PNL-iști, probabil că m-aș gândi la Emil Boc. Dintre persoanele aflate la vârful PNL, nu văd altă soluție”, și-a continuat teza Cătălin Avramescu.

Conform afirmațiilor cunoscutului politolog, viitorul premier va avea o sarcină dificilă, „pentru că acum avem de a face cu un câine bătut”. „Se uită ciudat, are plete și poartă un tricou cu Superman. Păi, ce faci cu el, cum îi vorbești? „Cuțu cuțu, Cîțu Cîțu”, cum îi spui? Ce mănâncă el, ce-l doare?… Nici nu poți întinde mâna, pentru că o pățești. Tu vrei să-l mângâi, dar e periculos”, a continuat, cu umor negru, partenerul nostru de discuție.

Lucrurile nu sunt atât de simple și, potrivit lui Avramescu, Florin Cîțu încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Mai mult, se pare că soarta fostului premier este departe de a fi decisă, deși verdictele emise la adresa sa sunt clare.

În acest sens, Cătălin Avramescu a declarat: „Va depinde mult și de Florin Cîțu, felul în care Iohannis va ști să-și strunească creatura. Pentru că, de fapt, acel câine latră la gardul Președinției. Iohannis a luat un om care, bun sau rău, își făcea treaba, dar l-a transformat într-unul din cei mai urâți oameni din România”.