Elena Udrea, nouă amânare la ÎCCJ în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea se află în arest în Bulgaria, unde aşteaptă finalizarea procesului de punere în executare a

mandatului european de arestare. Fostul ministru a formulat un recurs în casaţie, iar dacă acesta va fi admis, judecătorii Curţii Supreme ar putea decide fie achitarea, fie rejudecarea dosarului.

Elena Udrea ar fi transmis din Bulgaria că nu doreşte să participe la judecarea acestui proces, motiv pentru care judecătorii ÎCCJ au luat în discuţie doar cererea de suspendare temporară a efectelor deciziei definitive din dosar în cazul lui Obreja, în dosarul „Gala Bute.

La termenul de luni al procesului, completul a stabilit că nu există procedură de citare completă cu

fostul demnitar arestat provizoriu în Bulgaria, deşi trei avocați au explicat completului de judecată

că prin intermediul lor, dar și al unei presupuse adrese clienta lor și-ar fi exprimat clar intenția de a nu participa la proces.

În schimb, instanța a stabilit că Elena Udrea trebuie să fie prezentă, fie fizic, fie măcar prin video-conferință la toate procedurile din acest dosar, pentru asigurarea temeinică a drepturilor inculpatei, conform Ştiripesurse.

Pentru Elena Udrea și cererea sa de suspendare temporară a executării pedepsei definitive, instanţa a stabilit un nou termen de judecată, în 23 mai.

Elena Udrea ar fi putut să-şi joace luni una dintre ultimele şanse de a scăpa de condamnarea la şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Avocatul Veronel Rădulescu care o reprezintă în instanţă

apreciază că „sunt şanse 50%-50%” cu privire la admiterea recursului în casaţie împotriva condamnării, potrivit Libertatea. Aflată în arest în Bulgaria, Udrea aşteaptă încheierea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare.

Veronel Rădulescu susţine că judecătorii de la Sofia au aşteptat amânarea procedurii pentru data de 18 mai pentru a vedea ce se întâmplă cu recursul în casaţie în România. „Au şi ei reţinerile lor, şi le e greu să valideze toate inadvertenţele care există în deciziile judecătorilor români”, a menţionat avocatul Elenei Udrea.

Procesul de la ÎCCJ s-ar putea tranşa azi, chiar şi în lipsa Elenei Udrea care se află în arest în Bulgaria.

„Teoretic, orice este posibil. Nu este obligatorie prezenţa ei în sala de judecată. De altfel, din 2019, de când se judecă recursul în casaţie, Elena Udrea nu a venit niciodată la proces”, a menţionat Veronel Rădulescu, potrivit sursei citate.