E OFICIAL! Cum vor sărbători românii Crăciunul și Revelionul în al doilea an pandemiei. Raed Arafat tocmai a făcut anunțul

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, autoritățile pregătesc o serie de relaxări care să le permită oamenilor să se bucure cu adevărat de această perioadă.

În cursul unei conferințe de presă susținută marți seara, 7 decembrie, Raed Arafat a anunțat noutățile.

Măsuri de relaxare la Crăciun și în noaptea dintre ani

Potrivit șefului Comandamentului pentru Situații de Urgență, ne așteaptă câteva măsuri de relaxare impuse la Crăciun și de Revelion. Programul magazinelor ar urma să fie prelungit de la ora 21.00 la ora 23.00, iar în noaptea dintre ani, petrecerile ar putea fi permise până după miezul nopții.

Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05.00 -23.00, a precizat Raed Arafat.

Alte măsuri de relaxare: Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022.

Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

De asemenea, va fi permisă cazarea în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

O altă măsură de relaxare vizează permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Se elimină interdicțiile de circulație a persoanelor pe timp de noapte. O altă măsură de relaxare ține de purtarea măștii de protecție care nu va mai fi obligatorie în exterior, cu excepția piețelor și a locurilor aglomerate.

Măsurile de relaxare ar urma să fie discutate, dezbătute și votate în cursul zilei de miercuri, 8 decembrie, în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie, spunea Ministrul Sănătății în urmă cu câteva zile.