Doliu uriaș! A murit un mare erou al României: A fost și rămâne în memoria noastră

AFDPR a transmis recent că Florin Constantin Pavlovici, fost deținut politic, scriitor, memorialist, om de cultură și de

radio a murit.

Acesta a fost unul dintre cei mai reprezentantivi oameni ai asociației, dar și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Doliu în toată România! A murit una dintre cele mai reprezentative personalități
„Cu deosebită tristeţe, anunțăm că, la data de 12 decembrie 2021, a decedat un fost deținut politic reprezentativ din rândurile noastre, ale AFDPR, domnul Florin Constantin PAVLOVICI, personalitate culturală și unul dintre cei mai importanți oameni de litere, memorialiști și luptători împotriva regimului comunist din România.

Domnul Florin Constantin PAVLOVICI s-a născut pe 14 martie 1936 la Conceşti, jud. Botoşani, în familia învăţătorilor Hareta şi Dionisie Pavlovici. Student la Facultatea de Filosofie – secţia Ziaristică (absolvită în 1958), a fost arestat la 2 februarie 1959, alături de alţi colegi de facultate, fiind acuzaţi de „complot contrarevoluţionar”, într-un lot din care au mai făcut parte Alexandru Zub, Stela Covaci, Alexandru Mihalcea, Dumitru Filip, Ion Tomescu, Tudor Stan, Ioan Popa și alții, pătimind ani grei de temniță și lagăre de muncă.

A fost condamnat în 1959 de Tribunalul Militar Bucureşti la 5 ani închisoare pentru delictul de „uneltire contra ordinei sociale”, motivul real fiind acela că, student fiind, în anul 1956, în timpul revoluției ungare, s-a exprimat deschis împotriva intervenției sovietice, iar ulterior, pentru că „a avut păreri literare favorabile despre scriitori ai literaturii imperialiste americane – Faulkner și Hemingway și despre reprezentanți ai simbolismului decadent, putred și reacționar francez – Verlaine, declarând că nu-i place romanul realist-socialist Rădăcinile sunt amare de Zaharia Stancu” și astfel „este un element ostil, descompus, cosmopolit, contrarevoluţionar etc.”. A trecut prin închisorile Jilava şi Gherla, respectiv prin lagărele de muncă din Balta Brăilei și Delta Dunării (Salcia, Giurgeni și Periprava).

După eliberarea din Penitenciarul Gherla (la 31 ianuarie 1964), s-a înscris la Facultatea de Limbi Germanice – secția de Engleză din cadrul Universităţii Bucureşti, cursuri pe care le-a absolvit la zi (între anii 1966-1969), iar până în anul 1966 a fost, pe rând, muncitor, funcționar, contabil. După anul 1969, până la pensionare, în 1998, a lucrat ca redactor la Secția de Cultură a Radiodifuziunii Române (actualul post Radio România Cultural). În paralel, a desfășurat activități de traducător, din limba engleză, remarcându-se prin traducerea remarcabilă a volumelor: Herbert Read, „Originile formei în artă” (1971), Shirley Ann Grau, „Trece condorul” (1975), Henry James, „Între două ţărmuri” (1980), republicat ca „Americanul” (1993), John Cheever, „Oraşul visurilor spulberate” (1983) și altele.

După 1989, a devenit membru al AFDPR și, ca scriitor de real talent, membru al Uniunii Scriitorilor din România.