De ce este bine să ai vâsc în casă de sărbători

Vâscul este o plantă cu o importantță uriașă de sărbători! Toți românii ar trebui să aibă o crenguță în casă de Crăciun și de Anul nu, potrivit tradiției. Această plantă căreia i se mai spune și „creanga de aur” este recunoscută ca un simbol al Sărbătorilor de Iarnă.

Tradiția străveche spune că vâscul este un simbol al curățeniei spirituale, al dragostei și al armoniei. Vâscul agățat la tocul ușii aduce în casă noroc, bunăstare și multe împliniri în anul care vine. De aceea nu trebuie să lipsească din nicio casă.

De ce este bine să ai vâsc în casă de sărbători
Conform tradiției, cuplurile care se sărută sub o creangă de vâsc în preajma sărbătorilor de iarnă vor avea parte de fericire și o relație de durată. Acest obicei este păstrat în foarte multe țări din lumea întreagă. Spre exemplu în Franța, se crede că îndrăgostiții care se sărută sub vâsc nu se vor despărți niciodată.

Cea mai cunoscută legendă legată de vâsc ne arată că fiul zeiței norvegiei Frigga ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Lacrimile mamei sale l-au readus la viață. Drept mulțumire zeița a binecuvântat planta.

În țările nordice, avâscul este cunoscut pentru puterea de a-i face pe oameni să revină la sentimente mai bune. Se spune că cei care sunt certați sau se dușmănesc și se întâlnesc din greșeală sub vâsc, vor reveni imediat la sentimente mai bune unul față de celălalt.

În tradiția populară se mai spune că vâscul are această putere atât timp cât bobițele sale albe sunt prezente. În momentul în care planta rămâne fără bobițe, vâscul nu mai are același efect.