Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul înregistrat pe finalul lunii august
Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs vineri, la ora 22:12:54, ora locală a României, în zona seismică Vrancea, informează Institutul Național pentru Fizica Pământului.
Seismul, la 73,4 kilometri adâncime
Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs vineri, la ora 22:12:54, ora locală a României, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Institutul Național pentru Fizica Pământului precizează că seismul s-a produs la o adâncime de 73,4 kilometri
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km V de Focșani, 68km E de Sfântu-Gheorghe, 72km N de Buzu, 83km E de Brașov, 88km S de Bacău, 92km SV de Bârlad”, informează INFP.
În acest an, cel mai puternic cutremur înregistrat în zona seismică Vrancea a avut loc la 15 ianuarie, cu magnitudinea de 4,3 și s-a produs la o adâncime de 74 de kilometri.
Aflată la intersecția plăcilor tectonice intercontinentale, zona Vrancea este reprezentativă pentru seismicitatea României. Aici, activitatea seismică este cea mai puternică, la adâncimi cuprinse între 60 și 200 kilometri.
Printre cele mai puternice cutremure înregistrate în zona Vrancea a fost cel din 26 octombrie 1802. Seismul a fost unul de adâncime și cu magnitudinea de 7,9-8,2 pe scara Richter. Un alt cutremur cu epicentrul tot în zona Vrancea a fost cel din 10 noiembrie 1940. Seismul a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și a ucis peste 1.000 de oameni în timp ce numărul răniților a fost de 4.000.
Cutremurul din 4 martie 1977 a fost la rândul lui unul major, cu magnitudinea de 7,2 grade pe Richter și a durat aproape un minut, cu efecte devastatoare în București, unde au fost înregistrate peste 1.300 de victime, zeci de clădiri și blocuri mari fiind prăbușite.
Seism puternic și în Rusia
Tot vineri, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în largul coastei Kamceatka, în regiunea Extremul Orient din Rusia, însă nu au fost raportate pagube, victime sau
pericol de tsunami, au anunțat autoritățile locale. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 5,9, potrivit Centrului Seismologic Mediteranean European (EMSC).
Potrivit datelor preliminare publicate de filiala locală a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Științe, cutremurul s-a produs la ora locală 16:24 (04:24 GMT) în Oceanul Pacific.
Mișcările tectonice au fost resimțite în Petropavlovsk-Kamchatski, Elizovo, Vilioutchinsk și în mai multe localități din districtul Elizovo, potrivit Xinhua. Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 126 km de orașul Petropavlovsk-Kamchatski, la aproximativ 27 km sub fundul mării.