Cum să plantezi avocado dintr-un sâmbure

Arborele avocado este originar din Mexic și Guatemala și poate ajunge la o înălțime de 25 de metri. Cu un gust și o culoare specifică, avocado devine un fruct din ce în ce mai utilizat în preparatele culinare ale românilor. În plus, avocado mai este folosit și în industria cosmetică, având numeroase beneficii pentru sănătatea tenului.

Cum se plantează avocado dintr-un sâmbure
Deși rezultatul plantării unui avocado în gospodărie nu ar avea același rezultat ca arborii din America Centrală, există o posibilitate de a planta avocado folosind un sâmbure. Pentru a avea cât mai multe șanse de a consuma avocado din producția proprie, ar fi indicat să cumpărați un arbore gata plantat.

În schimb, în cazul în care doriți o plantă ornamentală, atunci puteți planta avocado folosindu-vă de un sâmbure, fără probleme. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie să vă folosiți de sâmburele unui avocado copt. Fructul trebuie curățat foarte bine, până nu mai rămâne niciun pic de pulpă pe el. Apoi, se înfig patru scobitori în sâmbure, pe fiecare parte a acestuia.

Următorul pas este să puneți sâmburele deasupra unui pahar de apă la temperatura camerei, sprijinind scobitorile de marginile paharului. Este indicat ca apa să fie la temperatura camerei, iar sâmburele să intre aproximativ 1.5 centimetri în apă.

Paharul cu apă trebuie pus într-un loc luminos și călduros, cu o temperatură constantă de minim 18 grade Celsius. Apa trebuie schimbată constant, urmând ca sâmburele să dezvolte rădăcini. După o vreme, atunci când rădăcinile au crescut și nu mai au loc în pahar, arborele de avocado poate fi mutat în ghiveci.

Se recomandă folosirea unui ghiveci înalt de cel puțin 25 de centimetri pentru ca rădăcinile să aibă destul loc de dezvoltare. Solul trebuie să fie cuprins dintr-un amestec de compost și nisip, fiind bine drenat. Arborele se va dezvolta și, pentru a crește mai puternic, vârfurile acestuia trebuie tăiate.