Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

Chilia Părintelui Arsenie Boca a rămas până astăzi un loc de pelerinaj unde credincioșii se roagă, pun o floare sau aprind o lumânare. Aceasta e află în Munții Făgăraș, pe Valea Sâmbetei, aproape de Cabana Sâmbăta.

Cum arată acum chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș! Locul a rămas o mărturie nestinsă

Părintele Arsenie Boca s-a născut pe data de 29 septembrie 1910, la Vata de Sus, lânga Brad, județul Hunedoara. Aceasta și-a început chilia în timp ce se afla la Mănăstirea Sâmbăta. În anul 1943, la izvorul Văii Sâmbăta, Părintele Arsenie Boca a traversat stânca foarte abruptă pe această parte a muntelui. În interiorul masivului de piatra, el a scobit o deschizătură pe care o lărgit-o în interior, cu intenția de a realiza o chilie în inima muntelui.

Nu Părintele a săpat singur chilia, așa cum se crede. Acesta a lucrat cu oameni. În interiorul masivului, a scobit o deschizătură cu înălțimea 1.65-1.75 metri și lățimea de 0.80 metri, pe care a lărgit-o în interior. Ivindu-se fisuri în stâncă, el a construit o schelă suspendată în față, spre cursul văii, șia săpat o deschidere boltită de aproape 2 metri, înaintând cam un metru, după care lucrarea se oprește. Chilia e un început, un hol din care urma să se desfacă o cameră în stânga.

“A renunțat pentru că a constatat că se infiltrează apă. Părintele a renunțat la această lucrare și din motivul acesta, dar și din teama de a nu se face o legătură greșita între partizanii care se ascundeau prin acești munți și el. Părintele Arsenie Boca a fixat un loc socotit de retragere, care până la urmă nu a fost de retragere, nici pentru el și nici pentru altcineva, pentru că e în apropiere o cabană turistică”, a povestit Arhimandritul Teofil Paraian.

Cum se ajunge la chilia Părintelui Arsenie
Chilia Părintelui Arsenie Boca se află pe versantul vestic pe Valea Sâmbetei, în dreptul cabanei “Valea Sâmbetei”, la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Până la cabana“Valea Sâmbetei” se ajunge de la Complexul Sâmbăta în aproape două ore de mers pe jos, pe poteca marcată cu triunghi roșu.