Cultura de sparanghel în România: sol, umiditate, îngrășământ, pentru producție bogată
Cultura de sparanghel este relativ nouă în România. Acest fapt este cauzat de teama fermierilor că sparanghelul nu este o legumă care se poate adapta condițiilor climatice.Sparanghelul este o legumă perenă, a căre lăstari pot fi recoltați între 15 și 25 de ani. Sparanghelul poate fi alb sau verde.
Care sunt factorii importanți pentru o producție bogată
Temperatura, solul, apa și lumina sunt unii dintre cei mai importanți factori ecologici de care trebuie să țină cont un fermier care își dorește să înființeze o cultură de sparanghel.
Temperatura optimă de dezvoltare a sparanghelului este cuprinsă între 15-30° C. Din fericire, sparanghelul este o plantă care rezistă bine în perioada sezonului rece, fiind afectată de îngheț la
temperaturi de -5° C. Așadar, în timpul iernii, sparanghelul poate fi protejat de îngheț cu ajutorul procesului de mușuroire. Deși nivelul de rezistență la secetă este moderat, sparanghelul dezvoltă rapid boli atunci când gradul de umiditate din sol este prea mare.
În ceea ce privește solul optim pentru cultura de sparanghel, acesta trebuie să fie fertil și bine drenat. Cele mai potrivite tipuri de sol sunt cele lutoase, luto-argiloase și luto-nisipoase, evitându-se solurile cu pânză de apă freatică la suprafață. Intervalul optim al pH-ului din sol este între 6.5 și 7.5.
Este necesar ca această cultură, în special, să fie udată moderat, fiindcă sparanghelul nu suportă un grad ridicat de umiditate în sol.
Unul dintre cei mai importanți factori ecologici ai culturii de sparanghel este lumina, având nevoie de puțină expunere la soare. Spre exemplu, lăstarii sparanghelului alb se realizează prin etiolare (lipsa luminii), sau prin mulcire cu folie neagră sau alb-negru.
Înființarea culturii de sparanghel
Sparanghelul se poate cultiva prin semințe sau prin coroane (rădăcini). Cultivarea cu semințe poate dura mai mult și impune mai multe riscuri. Totuși, prin însămânțare se pot realiza puieți care urmează să fie transplantați cu scopul unei noi culturi. Luna aprilie este cea mai potrivită pentru acest
proces. Pentru însămânțare, temperatura solului trebuie să fie mai mare de 15 grade Celsius. Semințele se seamănă la adâncimea de 3-4 cm, cu distanța de 30 cm, păstrând 5-7 cm între semințele de pe rând.
Plantarea sparanghelului cu ajutorul coroanelor se realizează la începutul primăverii, pe teren drept, împărțindu-se în 3-4 lăstari cu rădăcini independente, care se vor tăia la nivelul rădăcinii.
Puieții, de cele mai multe ori, sunt obținuți în pepiniere, unde se ține cont de calitatea acestora, iar selecția este un proces important. Calitatea puieților este importantă pentru o recoltă productivă. Facultatea germinativă a puietului trebuie să fie de minimum 70% și nu mai veche de trei ani.
Pregătirea terenului este proces foarte important. Specialiștii recomandă fertilizarea solului, după cum urmează: gunoi de grajd bine descompus – 60-80 de tone la hectar, superfosfat – 400 kg la hectar, sulfat de potasiu descompus – 200 kg la hectar. În cazul solurilor acide, se adaugă 300 kg de amendamente cu calciu la hectar.
Solul trebuie să fie bine afânat, așa că, în perioada primăverii, se efectuează lucrarea cu combinatorul și grăparea. Șanțurile trebuie să aibă 1,4 – 1,5 metri distanță unul de altul, cu orientarea spre direcția nord-sud. Adâncimea acestora trebuie să fie de 35 de centimentri, o lățime de 35-40 cm, iar lungimea diferă în funcție de dimensiunea terenului.