Cultivarea cepei: cum puteți să obțineți bulbi mari, care să se păstreze îndelung?

Din experiența unui grădinar.

Nu sunt un grădinar versat dar iată ceapa din grădina mea crește pur și simplu minunat. Toate secretele cultivării cepei le-am învățat de la o vecină: toți sunt invidioși pe recoltele ei! De aceea, vreau să vă povestesc cum trebuie să procedați: după cum se zice, să dezvălui secretele vecinei întregii lumi.

SECRETUL NR. 1

Ceapa nu iubește solul lutos. Dacă aveți asemenea sol în grădină, trebuie neapărat să presărați parcela cu nisip, turbă și să amestecați totul. De asemenea, substratul trebuie să fie slab alcalin. Dacă solul din grădina dumneavoastră este acid, este necesar să-l fertilizați cu dolomită amorfă (Del-Ca-Mag) în timpul toamnei (primăvara este prea târziu), ca să-l alcalinizați.

SECRETUL NR. 2

Înainte de plantarea arpagicului trebuie să-l scufundați în soluție de permanganat de potasiu pentru 10-20 minute, ca să-l decontaminați.

SECRETUL NR. 3

Apoi trebuie să-i tăiați partea superioară, pentru ca ceapa să răsară mai repede.

SECRETUL NR. 4

Presărați puțină sare obișnuită de-a lungul rândurilor: contribuie la combaterea muștei cepei.

SECRETUL NR. 5

Plantați neapărat o parcelă de morcov lângă parcela cu ceapă: și această cultură respinge musca cepei. Iar ceapa, la rândul său, are efect repelent asupra muștei morcovului.

Ceapa și morcovul trebuie să crească alături!

SECRETUL NR. 6

Realizați 3 fertilizări.

Prima fertilizare — în timpul fazei de 2 frunzulițe — suspensie de bălegar (un litru de bălegar la o găleată de apă) sau găinaț de găină (un pahar de găinaț la o găleată de apă) + 30-40 g de superfosfat, dizolvat în prealabil în apă caldă + un pahar de cenușă de lemn.

A doua fertilizare — peste 2 săptămâni — 30 g de superfosfat + 10 g de uree + 5 g de potasiu la o găleată de apă.

A treia fertilizare — la sfârșitul lunii iunie — 30 g de superfosfat + 10 g de uree + 5 g de potasiu. Dacă veți realiza fertilizarea la începutul lunii iulie, excludeți azotul (ureea).

Și în niciun caz nu permiteți excesul de îngrășăminte cu azot: cozile cepei se vor dezvolta excelent, dar bulbii ei vor suferi. Cel mai potrivit îngrășământ cu potasiu este sulfatul de potasiu, deoarece ceapa este pretențioasă și în privința concentrației de sulf. Potasiul este responsabil de păstrarea cepei. El este prezent și în cenușa de lemn.

SECRETUL NR. 7

În niciun caz nu folosiți bălegarul proaspăt și clorura de potasiu (dacă o veți folosi, realizați acest lucru în timpul toamnei) în calitate de îngrășăminte, deoarece îndată veți reduce recolta de ceapă. Nu ignorați fosforul: el influențează foarte mult mărimea bulbilor de ceapă.

SECRETUL NR. 8

Este foarte important, deoarece toți vrem ca ceapa să se păstreze cât mai mult. Pentru ca acest lucru să devină real, trebuie să recoltați ceapa la timp și anume până la primele ploi din august (cel mai bine la sfârșitul lunii iulie). Dacă veți întârzia deja nimic nu vă va mai ajuta să păstrați ceapa o perioadă într-adevăr lungă.

SECRETUL NR. 9

Bineînțeles, trebuie să uscați cât mai bine ceapa la mansardă, unde se „plimbă” vântul. După aceasta îndepărtați toată murdăria uscată de pe ea și tăiați-i cozile uscate, lăsând doar 8-10 cm din ele.

SECRETUL NR. 10

De asemenea, vă sfătuiesc să alegeți din când în când ceapa. Dacă brusc se va strica un bulb, el va provoca alterarea întregii recolte.

Vă doresc și vouă să aveți ceapă pe parcursul întregului an!

Spor la grădinărit!