Cristian Tudor Popescu il pune la zid pe Mugur Isarescu dupa ce a indemnat romanii sa bea „un ceai” de

Guvernatorul Mugur Isarescu a fost aspru criticat, joi, pe retelele de socializare, dupa ce a indemnat romanii la calm si sa bea „un ceai” de tei, in contextul inflatiei si dobanzilor mari, spunand ca el l-a baut.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 declaratia controversata a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Avem in cultura sociala chiar, romaneasca, mai mult decat cea literara, simbolul teiului lui Eminescu. Copoul, Iasiul, teiul lui Eminescu. Acum o sa avem si teiul lui Isarescu.

De-a lungul secolelor, vom avea teiul lui Isarescu si ma gandesc ca ar fi bine ca guvernatorul sa

permita accesul in proprietatea BNR – ca nu mai e baza sportiva acolo – proprietatea BNR dintre

strazile Dr. Lister si Dr. Staicovici. Acolo sunt niste platani, din cate stiu eu, dar poate e si un

tei. Se pare ca este, ba chiar mai multi, pentru ca a reactionat si presedintele Iohannis la zicerea domnului Isarescu.

Teiul lui Isarescu. Poate ca din el o sa dea niste frunze cetatenilor, sa-si faca ceai.

Eu nu o sa tratez asta in termeni de ironie, asa cum a facut dl presedinte Iohannis. Presedintele Iohannis a spus: „La Banca Nationala sunt multi tei si de aceea cei de acolo beau ceai mult”.

Dl Isarescu, ca si dl Iohannis, a facut dovada unui sentiment numit, in romaneste, nesimtire. Fireste

ca ce a spus dansul, adica „sa bem un ceai de tei, eu am baut cu Eugen Radulescu”, director in BNR, sigur ca poate fi interpretat in sensul „sa nu provocam isterie in plan social in legatura cu inflatia”, pentru ca exista mecanismul de inflatie psihologica.

Pe langa inflatia bazala, care se produce din cauze care vin din economie, din politica externa si asa mai departe, exista si inflatia psihologica. Se alimenteaza. Am vazut exemple in cazul uleiului de

floarea soarelui si benzinei luate cu punga de plastic de la pompa. Se propaga zvonul ca se scumpeste si se rostogoleste bulgare de zapada. E adevarat lucrul asta si se poate interpreta ca dl Isarescu a vrut sa indemne la calm ca sa nu se accentueze inflatia, care si asa este mare.

Da, dar nu faci asta cu astfel de cuvinte. Cand esti Mugur Isarescu, la varsta pe care o ai, la anii in

fruntea Bancii Nationale pe care ii ai, 30 si de ani, nu spui asa ceva decat daca nu simti, adica esti nesimtit in legatura cu oamenii – sau nepasator. Nu-ti pasa.

Exista oameni pentru care astfel de explicatii n-au niciun sens. Nu-i intereseaza. Sunt oameni aflati la limita subzistentei in momentul de fata, din pricina preturilor. Realmente, nu pot sa mai faca fata,

nu pot sa-si mai ia hrana zilnica, nu pot sa-si plateasca facturile, sunt la limita. Si acestor oameni nu le spui, pentru ca daca dai exemplul cu ceaiul de tei, oamenii astia vor intelege ca li se spune sa bea ceai de tei in loc sa manance paine.