Cresc pensiile în România! Este informația anului pentru milioane de români (SURSE)

Pensionarii au parte de vești bune, după ce surse au declarat că guvernanții vor majora pensiile de la 1 ianuarie. Până atunci, coaliția are în prim plan și impozitarea pensiilor speciale, lucru cerut de către Partidul Social Democrat (PSD).

Vestea pentru milioane de pensionari! Vor primi pensii mai mari

Pensiile ar putea să crească cu 10% de la 1 ianuarie, spun surse politice pentru capital.ro, care adaugă că guvernanții pregătesc și impozitarea pensiilor speciale. Chiar dacă la momentul actual nu există un procent concret cu care acestea vor fi majorate, sursele anterior citate spune că acest lucru este luat în calcul.

Pe de altă parte,  Partidul Social Democrat (PSD) a cerut supraimpozitarea pensiilor speciale, în timp ce prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut o formulă care poate fi aplicată și, cel mai important, care este legală, având în vedere deciziile Curții Constituționale a României (CCR).

În același timp, sursele liberale spun că șeful Executivului nu s-a impus supraimpozitării acestor pensii.

„Este o temă falsă, PNL nu s-a opus niciodată în coaliție supraimpozitării pensiilor speciale. Premierul a cerut Ministerului Finanțelor să vină cu o varianta clară și legală”, spun sursele PNL, care adaugă că eliminarea pensiilor speciale este un obiectiv în PNRR care trebuie îndeplinit.

În plus, spun sursele, supraimpozitarea pensiilor speciale nu va cuprinde și pensiile militare.

Pensiile speciale nu pot fi tăiate

Fostul ministru Dan Vîlceanu a vorbit despre pensiile speciale, subliniind că acestea nu pot fi tăiate din motive care țin de constituționalitate. Acesta a mai declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că impozitarea acestora este posibilă, dar există riscul ca un procentaj din pensionarii cu pensii mari, pe contributivitate, să fie și ei afectați.

De asemenea, acesta mai precizat că impactul pensiilor speciale nu este mare, doar că deranjul în societate este, motiv pentru care este necesară o variantă constituțională prin care să dispară atacurile la CCR pe acest subiect.

Dan Vîlceanu subliniază în acest context că este nevoie de o soluție în acest sens, pentru a nu continua la nesfârșit ceea ce se întâmplă în ultima perioadă cu privire la pensiile speciale.