Credincioșii fac coadă la moaștele medicului-Sfânt Luca al Crimeei.
Credincioșii fac coadă la moaștele medicului-Sfânt, Luca al Crimeei, care sunt depuse într-un lăcaș de cult din Sibiu. I se spunea doctorul trupului și al sufletului, pentru că putea să vindece orice boală trupească și sufletească.
Moaștele Sfântului Luca, mai exact mâna dreaptă a acestuia, au fost depuse la biserica Sfântul Ioan Iacob Românul, de pe strada Dealului din Sibiu.
Cine a fost Sfântul Luca al Crimeei
Sfântul Luca a fost un chirurg al bolilor trupului și tămăduitor al bolilor sufletului, profesor universitar și păstor al creștinilor. A salvat viețile multor oameni și se spune că niciodată nu accepta să opereze fără o icoană a Maicii Domnului pe unul dintre pereții sălii de operație.
„Am fost necăjit de faptul că nu mă înţeleg deloc, fiindcă eu studiasem medicina cu singurul scop de a fi toată viaţa medic de ţară, pentru a da ajutor oamenilor sărmani” – notează Sfântul Luca al Crimeei în cartea sa autobiografică – Am iubit pătimirea).
Înainte de fiecare operație, Sfântul Luca cerea ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului și al Sfinților. Când pacienții își reveneau din operație și îi mulțumeau medicului, el le spunea: Dumnezeu v-a vindecat cu mâinile mele. Acestuia să vă rugați întotdeauna.
Sfântul Luca al Crimeei a murit în anul 1961. De-a lungul vieții a fost greu încercat după ce a fost arestat de bolșevici. A fost trimis în exil de trei ori în Siberia și la Cercul Polar de Nord. Iubirea pentru credință și pentru oamenii pe care îi făcea bine l-au ajutat să treacă peste toate.
Mărturii despre vindecări miraculoase la moaștele Sf. Luca
Mulți oameni grav bolnavi s-au vindecat după ce s-au rugat la moaștele Sfântului Luca al Crimeei. Una dintre aceste minuni a avut loc chiar la Sibiu. Preotul Cătălin Dumirean. O femeie din Craiova, care avea cancer, a venit la racla cu moaștele Sfântului, s-a rugat și s-a vindecat în mod miraculos. Preotul care a relatat minunea spune că femeia trăiește și acum, și s-a mutat la Târgu Jiu.