Cod galben de inundaţii în patru judeţe începând de joi dimineaţă

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri o avertizare de tip Cod galben de viituri, valabilă de joi dimineaţa în cinci bazine hidrografice.
În timp ce România se confruntă cu seceta, potrivit hidrologilor, pe parcursul zilei de 28 iulie, între orele
03:00 – 00:00, vor fi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie pe mai multe sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa şi Buzău.
Aici există riscul producerii de inundaţii locale şi creşteri de debite şi de niveluri.
Citeste si: Ora de iarnă 2022: Când se schimbă ora în acest an?
De asemenea, de menționat este faptul că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.
Cod portocaliu de caniculă
Între timp, canicula topește România.
Seceta și-a pus deja amprenta, iar meteorologii avertizează că țara va fi un timp îndelungat sub cod galben de caniculă, iar în unele orașe vor fi înregistrate temperaturi extreme.
Cod galben: Pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de căldură se va menține în regiunile sudice și sud-estice și local în cele vestice, centrale și estice.
Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.
Cod portocaliu: În Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor
înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, transmite meteoromania.ro.