China îi întoarce spatele lui Vladimir Putin. Noua poziție adoptată de președintele Xi Jinping cu privire la războiul din Ucraina

China dă primele semne că a ales să îi întoarcă spatele Rusiei.

Președintele Xi Jinping își schimbă poziția față de războiul din Ucraina și susține că guvernul chinez este pregătit să

colaboreze cu comunitatea internațională pentru a preveni o eventuală scăpare de sub control a lucrurilor.

China și-a schimbat poziția față de războiul din Ucraina. În cele mai noi declarații oficiale, președintele Xi Jinping

nu-i mai arată susținere lui Vladimir Putin, ci spune că este gata să lucreze cu comunitatea internațională pentru a „preveni ca situația tensionată să escaladeze sau chiar să scape de sub control”.

Președintele Chinei a comunicat noua lui poziție omologilor săi francezi și germani, aceasta fiind cea mai fermă reacție a lui Xi Jinping de la începutul războiului.

Marți, liderul chinez a îndemnat la ”cea mai mare reţinere” în războiul din Ucraina şi şi-a exprimat ”îngrijorarea

profundă” într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu președintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, relatează asia.nikkei.com.

De asemenea, o altă premieră a avut loc în discursul președintelui Xi Jinping. Acesta a folosit pentru prima dată termenul ”război” cu referire la situația din Ucraina.

Anterior, China numea acțiunea lui Vladimir Putin „operaţie militară specială”.

China nu se angajează ca mediator

Jinping a evitat în continuare angajarea Beijingului în rolul de mediator, dar a lăudat eforturile Parisului și Berlinului de a încheia conflictul pe cale diplomatică.

China a fost una dintre puținele țări care nu au blamat imediat Rusia pentru invadarea Ucrainei și s-a abținut de la vot la o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care a cenzurat Kremlinul, săptămâna trecută.

Luni, ministrul de externe Wang Yi declara că relaţiile cu Rusia sunt încă „solide”, în ciuda criticilor dure aduse la adresa Moscovei de comunitatea internațională. China este printre principalii cumpărători de gaze și petrol rusesc.=