Centralele termice de apartament, interzise chiar din ianuarie, anunță ministrul. Ce se întâmplă cu cei ce le au deja montate

Avertismentul lansat de ministrul Mediului Tanczos Barna, în toamna trecută, în legătură cu interzicerea centralelor

individuale de apartament, este foarte foarte aproape de se materializa într-o lege.

Oficialul Guvernului Ciucă a declarat, vineri, că aceste mijloace de încălzire nu vor mai fi permise în blocurile noi din luna ianuarie.

Din ianuarie, centralele termice de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi
Ministrul UDMR a subliniat faptul că la începutul anului viitor ar putea exista actul normativ privind această măsură.

”Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul.

Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte”, a spus ministrul Tanczos Barna la Digi24.
Ce se întâmplă cu apartamentele care au deja montate centrale proprii
Întrebat ce se întâmplă cu cele deja montate, ministrul mediului a spus că la cele actuale nu există o alternativă, întrucât ”acolo unde au fost falimentate sistemele de încălzire centralizată, cetățeanul nu are altă soluție decât centrală individuală de apartament”.

Tanczos Barna admite că viitoarea lege se aplică doar blocurilor noi, acolo unde se construiesc acum apartamente.