Cele două delegații au ajuns la Istanbul, pentru negocieri: ”Sfătuiesc pe oricine merge să nu mănânce și să nu bea nimic”

Armata rusă a bombardat mai multe orașe peste noapte, în timp ce negociatorii se pregăteau să poarte discuții față în față

pentru a pune capăt războiului care durează de mai bine de o lună. Astăzi, așadar, vor avea lor negocieri între Rusia și Ucraina, în Turcia, la Istanbul. Iată cele mai noi informații despre război.

ACTUALIZARE ORA 15:45 Consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podoliak, a declarat după negocierile cu

partea rusă că au fost discutate garanții de securitate pentru Ucraina. Acestea ar cuprinde un acord după modelul

articolului 5 din Tratatul NATO, prin care state precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franța, Germania etc.

se angajează că „se vor implica activ în protejarea Ucrainei împotriva oricărei agresiuni”. Implementarea garanțiilor se

va face prin referendum, urmând apoi să fie validate și de parlamentele fiecărui stat care asigură garanțiile de securitate, a mai spus Podoliak.

Update 14:50. Întâlnirea dintre negociatorii ruși și ucraineni s-a încheiat marți, au declarat oficialii din Turcia, unde

acestea au avut loc. Echipele de negociatori s-au întâlnit la Istanbul pentru a încerca să ajungă la un acord privind încetarea focului și pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Roman Abramovici a fost prezent la discuții, dar nu a făcut parte în mod oficial din echipele de negociere.

Discuțiile au durat aproximativ patru ore, și nu se știe încă dacă acestea vor continua și mâine.

Ora 14:30 – Negocierile dintre Ucraina și Rusia s-au încheiat

În urmă cu puțin timp, negocierile dintre Rusia și Ucraina au luat sfârșit. Ambasada Ucrainei în Turcia a făcut anunțul.

Discuțiile au durat aproximativ patru ore, însă nu se știe cu exactitate dacă vor exista sau nu și mâine negocieri.

Ora 13:00 – Delegațiile au început negocierile

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început, de data aceasta, fără strângeri de mână.

Ora 11:00 – Clădirea administrației regionale din Nikolaev, lovită de rachete

Clădirea administrației regionale din Nikolaev a fost lovită dis-de-dimineață de o rachetă aparținând armatei conduse de președintele rus Vladimir Putin.

În clădire se aflau aproximativ 150 de oameni.

Ora 09:05 – Şefa diplomaţiei britanice, acuzații dure la adresa armatei ruse

Şefa diplomaţiei britanice a declarat că armata președintelui rus Vladimir Putin răpește civili. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că soldații ruși răpesc politicieni, activişti şi jurnalişti ucraineni.

Liz Truss a mai afirmat că președintele rus Vladimir Putin recurge la „măsuri disperate”.

Ora 08:25 – Volodimir Zelenski, un nou mesaj pentru Boris Johnson

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut din nou un apel către Occident. Acesta a cerut ca sancţiunile împotriva Rusiei să fie intensificate.

„Am stabilit cu Marea Britanie să fie susţinută suplimentar apărarea noastră şi să fie intensificate sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse. Şi Canada susţine o reacţie mai dură din partea comunităţii internaționale faţă de catastrofa creată de trupele ruse în oraşe ucrainene”, a declarat Volodimir Zelenski.

Ora 07:00 – Cele două delegații, rusă și ucraineană, au ajuns la Istanbul. Vor avea parte de o nouă rundă de negocieri, fiind primele discuții care vor avea loc față în față din ultimele două săptămâni.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, le-a dat și un sfat tuturor participanților.

„Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând.

În al doilea rând, toate aceste povești – că cineva a auzit ceva pe undeva, că spun niște surse – sunt multe de acest fel, pentru că toată lumea este însetată de vești, de senzațional”, a spus ministrul.

Planul minimal este, în primul rând, să obținem chestiuni umanitare, iar cel maximal este să obținem încetarea focului și un acord de durată asupra acestuia.