Ce spune Ministrul rus de Externe despre un război în Europa: “Vă atrag atenția…”

În condițiile în care toată lumea se teme că războiul din Ucraina ar putea să escaladeze, ministrul rus

de Externe a făcut declarații menite să liniștească apele. Serghei Lavrov spune că a înțeles că există o preocupare cu privire la perspectiva de război în Europa.

Serghei Lavrov, despre războiul din Europa
Ministrul rus de Externe a declarat miercuri, 11 mai 2022, că Moscova nu vrea război în Europa, însă

țările din Occident spera ca Rusia să fie învinsă în războiul cu Ucraina. Serghei Lavrov a atras

atenția cu privire la faptul că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă.

Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru. Dar vă atrag atenţia

asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageți singuri concluziile, a spus ministrul rus de Externe.

Declarațiile oficialului rus au fost făcute în contextul în care acesta a participat la o conferință de

presă la Muscat, alături de omologul său din Oman, Badr Albusaidi. Ministrul rus de Externe a ținut să precizeze că Federația Rusă are suficienţi cumpărători pentru resursele sale energetice în afara statelor occidentale.

Occidentul să plătească mai mult decât îi plătea Federaţiei Ruse şi să-i explice apoi populaţiei de ce trebuie să fie mai săracă, a spus Serghei Lavrov.

Luptele continuă să se concentreze în Donbas și Mariupol
În cea de-a 77-a zi a invaziei ruse în Ucraina, ofensiva rusă continuă să se concentreze în regiunea

prorusă Donbas, regiunea vecină Herson şi în sudul Ucrainei, îndeosebi la Mariupol. Această informație a fost făcută publică de către Statul Major general al forţelor armate ucrainene, potrivit EFE.

Președintele Ucrainei și-a exprimat, din nou, convingerea că armata sa va câștiga războiul și va recupera toate teritoriile care aparțin Ucrainei.

Conform BBC, autoritățile proruse din Herson, zonă ocupată de forțele ruse de la începutul lunii martie, vor să ceară anexarea regiunii lui Vladimir Putin. Armata roșie încearcă să-și consolideze trupele pe Insula Șerpilor.

Cu privire la posibilitatea extinderii războiului în Republica Moldova, Ministerul Apărării de la Chișinău a declarat că informațiile actuale nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Moldovei. Oficialul a făcut aceste precizări după ce șefa serviciilor de informații ale SUA a declarat că Vladimir Putin nu se va opri doar la a cuceri regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.