Ce se întâmplă când ciclonul care a devastat Europa va lovi România? Explicațiile meteorologilor

Ciclonul care a făcut prăpăd în vestul Europei se îndreaptă rapid către România. Fenomenele meteo extreme anticipează o vară dificilă. Ce riscuri există pentru țara noastră ne explică meteorologii.

Dezastrul făcut de ciclon în Germania, Belgia și Franța a îngrozit întreaga Europă. Și, potrivit meteorologilor, acesta a migrat către sud estul Europei.

Duminică, o furtună a făcut prăpăd în Cluj-Napoca și în localitățile apropiate, zeci de străzi fiind inundate, copacii doborâți și acoperișurile smulse. Vineri, în județul Alba a plouat torențial, în 5 ore căzând peste 220 de litri de apă pe metru pătrat. Sute de case au fost inundate sau distruse și zeci de drumuri blocate.

Ploi și vijelii sunt anunțate până marți dimineață în aproape toată țara. Administrația Națională de Meteorologie, care a emis o avertizare cod portocaliu, a avertizat că vor urma averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În unele zone, cantitățile de apă care vor cădea în interval scurt vor ajunge chiar la 60-80 l/mp.

Context total schimbat în România
Specialiștii de la Prognoze Meteo au explicat că furtunile care vor ajunge și la noi se vor manifesta într-un context schimbat. Motivul este acela că anticiclonul care a dominat Câmpia Rusă se va disipa și urmările nu vor fi la fel de grave ca în alte țări, relatează Gândul.

La începutul săptămânii, regimul anticiclonic din Câmpia Rusă va ceda, iar depresiunea va avansa spre Est, urmând să tranziteze inclusiv România. Însă contextul va fi complet diferit, deoarece depresiunea nu mai este blocată, iar trecerea peste România va dura 24-48 de ore.

Cu excepția județelor din vestul României, unde au fost ploi torențiale și furtuni în ultimele zile, în celelalte regiuni vor urma ploi normale, văratice. Specialiștii de la Prognoze Meteo anticipează că vor cădea cantități de 20-40 l/mp și doar izolat se va ajunge la 60 l/mp, în zonele montane. De interes va fi evoluția furtunilor, după mai multe zile de caniculă.

Cauza fenomenelor meteo extreme în Europa
Pentru specialiștii de la Prognoze Meteo, explicația începe de la tiparul emisferic în care ne aflăm, adică circulația emisferică blocată (circulație de blocaj). Anul 2021 a fost dominat de acest tip de circulație, după mai mulți ani în care circulația de blocaj a fost mai mult absentă.

”Aceste două tipare reprezintă felul în care răspunde atmosfera planetei la diferiți factori, cum ar fi intensitatea radiației solare sau tiparul multianual. Circulația emisferică nu poate rămâne într-un singur tipar. Astfel, circulația emisferică activă alternează cu circulația emisferică blocată și acest lucru influențează mult caracterul unui an”, potrivit specialiștilor Prognoze Meteo.

La începutul săptămânii trecute, în zona Câmpiei Ruse și a Peninsulei Scandinave s-a produs un anticiclon care bloca circulația emisferică. Simultan Oceanul Atlantic era blocat de Anticiclonul Azoric. Între acești 2 „giganți”, în zona Europei Centrale, a rămas blocată o depresiune atlantică.

Anticicloanele sunt centri barici masivi. Dimensiunea lor este una considerabilă, fiind formați de aerul care coboară din altitudine spre suprafața terestră. Pe de altă parte, depresiunea atlantică a avut o intensitate redusă. În aceste situații, se întâmplă destul de rar ca centrul baric de presiune scăzută (depresiunea) să poată mișca sau influența anticiclonul.