Ce poți face cu resturile de ouă. Cum se folosesc cojile ca îngrășământ

În perioada Paștelui, unele dintre cele mai consumate produse sunt ouăle. Conform tradiției, fiecare familie vopsește ouă pentru a le sparge în ziua de Paște, sau le folosește pentru a face prăjituri. În plus, ouăle sunt integrate des în meniul micului dejun, motiv pentru care se strâng multe coji de ouă pe care, de obicei, le aruncăm la coșul de gunoi.

Totuși, cojile de ouă sunt bogate în calciu și minerale, reprezentând un ingredient foarte bun pentru îngrășământul natural. Specialiștii recomandă să păstrăm aceste coji și să le utilizăm în multe scopuri utile, mai ales în cazul în care deținem o grădină.

Coji de ouă ca îngrășământ natural
Fiind bogate în calciu și minerale, cojile de ouă pot fi folosite ca îngrășământ natural, dar și ca soluție împotriva dăunătorilor. Mai mult, cojile de ouă previn stricarea răsadurilor și împiedică secționarea tulpinilor de dăunători. Puse în sol, la rădăcina tomatelor, acestea își vor lăsa nutrienții de care roșiile au atât de mult nevoie, în special când vine vorba de calciu.

În plus, cojile de ouă pot fi folosite și în cazul plantelor de interior, ca îngrășământ folosit în pământul ghivecelor, acționând ca fertilizator natural. Cojile de ouă pot fi mărunțite și împrăștiate prin grădină, cu scopul de a ține melcii la distanță, având o puternică acțiune împotriva dăunătorilor.

De asemenea, cojile de ouă reprezintă material perfect pentru compost, fiind o bogată sursă de minerale. Grădina legumelor din curte va fi hrănită cu ajutorul acestora, atât atunci când sunt împrăștiate, cât și ca soluție. Pentru a pregăti soluția, puneți apă și coji de ouă pisate într-un recipient, la loc întunecos pentru câteva zile.

În cazul în care aveți acces la o cantitate mare de coji de ouă, le puteți folosi la mulcire, acestea fiind mulci ecologic, de cea mai bună calitate.

Alte modalități de a folosi cojile de ouă
Cojile de la ouăle bio pot fi folosite ca sursă de calciu chiar și pentru oameni. După spălare, cojile de ouă se usucă bine la cuptor, se mărunțesc în râșnița de cafea și se pot adăuga în mâncare sau sucuri, fără să le fie afectat gustul.

Puteți folosi cojile de ouă pisate și atunci când faceți curățenie, devenind un praf fin cu care puteți curăța suprafețele sau desfunda țevile, împiedicând depunerile nedorite. În plus, acestea mai pot fi folosite ca înălbitor de haine, atunci când sunt pisate și puse într-un săculeț de tifon împreună cu hainele, în mașina de spălat.

Cojile de ouă mai pot fi folosite și de crescătorii de animale, reprezentând o sursă minunată de calciu pentru porci sau păsările de curte. Adăugați câteva coji de ouă pisate în mâncare, iar animalele își vor lua aportul de calciu.