CCR, decizie de ultimă oră!

În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre pensiile speciale ale parlamentarilor și au tot fost luate decizii în acest sens.

După ce acestea au fost eliminate, situația a fost reanalizată și CCR a luat acum o decizie: legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.

Parlamentarii vor primi banii înapoi
În luna februarie a avut loc Decizia mult așteptată: pensiile speciale cu fost eliminate ale deputaților și senatorilor.

Legea a fost votată în plenul reunit și s-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat.

De atunci, a provocat mereu controverse și s-au tot făcut analize.

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor

este neconstituțională, deși în urmă cu puțin peste un an a fost votată legea.

Cu șase voturi pentru și trei împotriva, judecătorii au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi, chiar și din ultimele 15 luni.

Judecătorii ar fi luat această decizie pe motiv că proiectul de lege a fost dezbătut și adoptat în regim de urgență de către Parlament, deși procedura nu a fost declanșată oficial. Astfel, peste 800 de parlamentari care în februarie 2021 beneficiau de pensii speciale îşi vor primi banii înapoi, după ce legea a trecut de partea lor.

Amintim că peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

Astfel, pe lista celor care au contestat decizia și au pierdut sume considerabile de bani sunt:

– fostul deputat PSD și fost președinte al Camerei Deputaților Adrian Năstase

– fostul deputat PSD Eugen Nicolicea

– fostul deputat PSD Petre Daea

– fostul senator PRM Gheorghe Funar

– fostul deputat PRM Irina Loghin

– fostul deputat PNL Viorica Cherecheș (mama primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș)

– fostul deputat PNL Mihăiță Calimente