Câți lei trebuie să scoată din portofel un turist în Mamaia pentru un meniu la un restaurant de
Restricțiile de anul trecut, impuse din cauza pandemiei de coronavirus, din stațiunea Mamaia i-a determinat pe deținătorii de restaurante să mărească prețurile foarte tare.
Deși multe dintre localurile tip „împinge tava” au dat faliment, în Mamaia Nord au mai rămas câteva, care practic niște prețuri de care nu se pot atinge oamenii de rând, cu toate că, teoretic ar trebui să fie mai ieftine.
De exemplu, un șnițel de pui și o porție de cartofi prăjiți a ajuns să coste 47 de lei (șnițelul 35 de lei și cartofii prăjiți 14 lei), prețuri care se apropie foarte tare de cele din restaurantele de lux din cea mai populară stațiune de pe litoralul românesc.
Cât costă porumbul fiert
Porumbul fiert rămâne și în această vară unul dintre cele mai cerute produse pe toate plajele din România. Comercianții au schimbat însă prețurile, dacă este să comparăm cu anul trecut, cel mai probabil influențați de pandemie.
Dacă în 2020 trecut găseai porumb fiert la prețul de 5 lei, indiferent de stațiune, acum lucrurile s-au schimbat. Pofticioșii trebuie să scoată din buzunare 6 lei, dacă vor să simtă că sunt la mare și au bifat toate poftele.
Altfel, cei mai puţin inspiraţi se promovează sub un slogan care a făcut carieră din vremuri îndepărtate: „Ia porumbul, neamule!”. Concurența, pe de altă parte, este acerbă, așa că inventivii s-au adaptat ”situației” și au adus un suflu nou în afacere.
Luna lui cuptor nu a adus doar temperaturi caniculare ci și prețuri explozive. Pe litoralul românesc prețurile anumitor produse au ajuns să fie mai ridicate față de cele din stațiunile din Grecia. Pe zi ce trece turiștii au parte de „surprize” neplăcute din partea comercianților. Prețurile produselor indispensabile au crescut atât de mult încât cei care și-au făcut concediul pe litoralul românesc au rămas cu un gust amar.
De exemplu, pentru o sticlă de apă plată la 0,5 litri turiștii trebuie să scoată din buzunar între 10 lei pe plajă și 5-6 lei în supermarket-uri. Un preț de 3 ori mai mare decât în supermarket-urile din București. Nu ne oprim aici și ducem comparația la un alt nivel și vă spunem că în stațiunile din Grecia aceeași sticlă de apă ajunge să coste 0,5 € ( 2,5 lei), iar în supermarket-uri 0,3 € (1, 5 lei ).
Așadar, cei care vor să-și petreacă vacanța în stațiunile de la Marea Neagră ar face bine să se înarmeze cu răbdare, dar și cu ceva mai mulți bani față de anii trecuți.