Cât vor câștiga românii după introducerea salariului minim european

Marți, negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privesc regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent”. Cu toate acestea, suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Fiecare țară din Uniunea Europeană va adopta un salariu minim în funcție de veniturile statului, dar și în funcție de gradul său de dezvoltare.

„Noile state membre au de departe cele mai mici salarii minime”
România oferă acum un salariu de 515 euro brut, fapt care o clasează pe locul trei în topul celor mai mici salarii din Uniunea Europeană. Franța și Germania le oferă, însă, muncitorilor un salariu minim de trei ori mai mare decât cel pe care îl primesc românii.

„ Nu stabilim un salariu minim universal. Există clar o indicație cu privire la traiectoria ascendentă a salariilor minime din țările care le au în acest moment pe cele mai scăzute din Uniunea Europeană de a crește salariul minim către media europeană.

Noile state membre au de departe cele mai mici salarii minime, care sunt cumva în situația de a prinde din urmă nordul mai productiv sau țări cum ar fi Germania sau Franța ”, a declarat Dragoș Pîslaru, președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European.

Comisia Europeană și-a exprimat satisfacția cu privire la acordul politic convenit mai devreme azi între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Directiva privind salariile minime adecvate, propusă de Comisie în octombrie 2020.