Care a fost ultima dorinţă a lui Nicolae Ceauşescu înainte să moară

Ofiţerul care i-a executat pe soţii Ceauşescu a făcut dezvăluiri incredibile despre momentul în care

i-a omorât pe cei doi dictatori. Paraşutistul Ionel Boeru se oferise voluntar pentru o misiune de Crăciun despre care nu ştia nimic. A descoperit însă că trebuia să împuşte doi oameni neînarmaţi.

Boeru a declarat, pentru The Guardian, că, deşi au trecut atâția ani, “încă mai este nervos” când vorbeşte despre acel moment şi că nu ar dori nimănui să trăiască o asemenea experienţă.

Mărturia celui care i-a împușcat pe soții Ceaușescu
Ofiţerul Ionel Boeru avea 31 de ani şi făcea parte dintr-o unitate de elită de paraşutişti când i-a

împuşcat pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, în 1989, de Crăciun. Ministrul m-a întrebat: “Căpitane, poţi să faci asta?” I-am spus “Da”. Ce puteam să spun? – a povestit paraşutistul Ionel Boeru pentru The Guardian.

Boeru ştie că gloanţele lui i-au ucis pe dictatori pentru că, atunci când a început să tragă, unul dintre cei trei militari din plutonul de execuţie nu s-a putut mişca preţ de câteva secunde, iar al doilea nu şi-a pus arma pe automat şi a tras doar câteva focuri, pe rând.

“Sunt încă nervos atunci când vorbesc despre asta. Am curmat două vieţi. Este mare lucru. În război este ok, dar când omori oameni neînarmaţi este mai dificil. Nu-i doresc nimănui aşa ceva” – a declarat Ionel Boeru.

Ofiţerul a povestit că soţii Ceuşescu au cerut să moară împreună. Deşi procedura prevedea ca ei să fie executaţi separat, el le-a îndeplinit acea ultimă dorinţă.

Pedeapsa cu moartea, abolită în România după execuția celor doi
Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de

gardă. Unul din avocați motivase că din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. Înaintea execuției, Elena Ceaușescu a

afirmat, fiind pusă în față cu executarea separată a fiecăruia și referindu-se la soțul ei: „Împreună am luptat, să murim împreună!” Au fost legați forțat la mâini, lucru față de care au protestat

vehement.În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a remarcat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”, apoi a strigat: „Moarte trădătorilor!” și a intonat câteva versuri din Internațională.

După executarea cuplului, pedeapsa cu moartea a fost abolită în România.

Cadavrele lor au fost transportate cu elicopterul la Stadionul Ghencea, unde s-au rătăcit, fiind găsite a doua zi, și duse la morga Spitalului Militar Central. De acolo au fost transportate la Cimitirul Ghencea, și înmormântate în secret.

La scurt timp după execuție (ora 14:50), pe postul național de televiziune s-a citit comunicatul privind execuția soților Ceaușescu. Fragmente din filmarea cu procesul și finalul execuției au fost difuzate în aceeași zi la televiziunea națională.