Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023 și 2024.

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Spre deosebire de alte evenimente religioase, Învierea

Domnului nu cade niciodată la aceeași dată. Află când se vor sărbători Paștele ortodox și cel catolic în 2023, respectiv în anul 204.

Cum se calculează data Paștelui

Lumea ortodoxă și cea catolică nu sărbătoresc Paștele niciodată în aceeași zi. Se întâmplă foarte rar ca oamenii de

religii diferite să aibă Paștele în același timp și vorbim aici doar de coincidențe, în funcție de calculele efectuate în acest sens.

În cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit că Paştele vor fi serbate totdeauna în prima

duminică de după prima noapte cu Lună plină de după echinocţiul de primăvară. La ortodocși se calculează în funcție de

luna plină de după echinocţiul de primăvară, în timp ce ortodocşii calculează în funcţie de luna plină astronomică.

În 2023, Paștele catolic va fi sărbătorit pe 9 aprilie, iar cel ortodox va fi celebrat la o săptămână distanță, pe 16 aprilie. Anul acesta, Paștele Catolic a avut loc pe 17 aprilie, chiar când ortodocșii sărbătoreau Floriile.

În 2023, Paștele catolic va fi sărbătorit pe 31 martie, iar cel ortodox va fi celebrat tocmai în luna mai, pe 2. Floriile sunt mereu cu o săptămână înainte de Înviere.

Tradiții de respectat în fiecare an de Paște
În fiecare an de Paște se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante. Este o perioadă frumoasă, în care credincioșii merg în fiecare seară la biserică și participă la denii. Cele mai importante sunt vineri și sâmbătă, când se trece pe sub masă și se ia lumină.

Toate pregătirile se fac în Săptămâna Mare, iar până Sâmbătă trebuie terminate toate bunătățile. În ajun de Paște, gospodinele pun la punct ultimele detalii și pregătesc ținutele pentru biserică. Fiecare trebuie să poarte ceva nou pentru a întâmpina sărbătoarea cum se cuvine.

Se vopsesc ouă în culoarea roșu, dar în ultima vreme se optează și pentru alte culori. Se coc cozonaci, se fac preparate din carne de oaie, dar este important de știut că se mănâncă pui și pește ca să fii ușor ca aceste două animale.