Calendar ortodox 23 iulie 2022. Tradiții și superstiții de Sfântul Foca

Calendar ortodox 23 iulie 2022. Este sărbătoare mare pentru credincioșii ortodocși de pretutindeni. Biserica Ortodoxă cinstește Aducerea moaștelor Sfântului Foca, sfânt sărbătorit în fiecare an la data de 22 septembrie.
Pe 23 iulie facem pomenirea mutării moaștelor Sfântului Foca din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, în anul 403.
Calendar ortodox 23 iulie 2022
Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși despre sărbătoarea zilei de 22 iulie: Sfântul Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din orașul Sinope. Pamfil, tatăl lui, de meserie constructor de corabii și Maria mama sa, au aprins în Foca din copilărie dorul după Mântuitorul Iisus Hristos.
Potrivit Tradiției, pentru viața sa virtuoasă, Sfântul Foca a fost hirotonit episcop în Sinope. Sfântul Foca a întors mulți oameni de la rătacirea lor, iar pe păgâni i-a întors cu fața către Dumnezeu.
Sfântul Foca, un sfânt al Focului
În tradiția populară se spune că Sfântul Foca este cel care pedepsește oamenii cu incendiile și arșița care pârjolesc câmpurile. În popor, sărbătoarea de Sfântul Foca se ține atât de frica focului, cât și de frica bolilor.
Se spune că Ilie Pălie naşte focul, iar Foca suflă în acel foc şi‑l măreşte, de aceea ambii sfinți sunt sărbătoriți în fiecare an, așa cum se cuvine.
O poveste care circulă și în zilele noastre spune că un om s-a dus la seceră în ziua lui Foca şi după ce a lucrat mai mult timp, un vânt năprasnic i-a risipit toată munca.
A urmat o ploaie cu grindină care l-a omorât, de nu l-au putut nici îngropa.
Te-ar putea interesa și: Rugăciunea zilei de sâmbătă. Tradiții și superstiții pentru această zi
La 23 iulie, când este sărbătorit Sfântul Foca, nu se lucrează, pentru ca gospodăria să fie ferită de trăsnet şi de foc.
Alți sfinți sărbătoriți de Biserica Ortodoxă în data de 23 iulie 2022. Tot în această zi, facem pomenirea: Sfinților Mucenici Trofim și Teofil, a Sfinților Mucenici Apolinarie și Vitalie, episcopii Ravenei, a Sfântului Mucenic Apolonie, episcopul Romei.
De asemenea sunt sărbătoriți Sfinții mucenici care au murit în Bulgaria, în timpul împăratului Nichifor, precum și Sfânta Cuvioase Ana din Lefcadia.