Calendar ortodox 31 mai 2021.

În această zi, este prăznuit Sfântul Apostol Ermie, cel care a îndurat chinuri groaznice pentru că a refuzat să se închine idolilor.

Pentru iubirea sa de Hristos, a fost înzestrat cu darul facerii de minuni. Sfintele lui moaște vindecă în chip minunat pe mulţi cei cuprinşi de boli grave.

alendar ortodox 31 mai 2021. Cine a fost Sfântul Apostol Ermie
Sfântul Apostol Ermie a fost soldat în armata romană. În timpul împăratului Antonin Piul (138-161), i s-a cerut să se închine idolilor şi să renunţe la credinţa în Hristos. Pentru că a refuzat, a fost supus la cumplite chinuri:

i s-au zdrobit dinţii cu o piatră, pielea feţei i-a fost jupuită cu un cuțit, a fost aruncat în foc, dar prin harul lui Dumnezeu a rămas nevătămat.

La porunca judecătorului, i s-a dat să bea otravă de la un vrăjitor. A băut-o în zadar. Aceasta nu a avut niciun efect asupra lui. În urma acestei minuni, vrăjitorul a primit credință în Hristos, motiv pentru care a fost ucis.

După alte chinuri, Sfântului Ermie i s-a tăiat capul. Creștinii au luat în taină trupul Sfântului Ermie și l-au îngropat cu cinste. Sfintele lui moaște vindecă în chip minunat pe mulţi cei cuprinşi de boli grave.

Calendar ortodox 31 mai 2021. Rugăciune către Sfântul Apostol Ermie
Mucenicul Tău, Doamne, Ermie, întru nevoinţa sa cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.