Calendar Ortodox 29 iunie 2021. Sfinții Petru și Pavel, mare sărbătoare – cruce roșie

Sfinții Petru și Pavel 2021 – pe 29 iunie, creștinii celebrează una dintre cele mai mari sărbători, de la sfârșitul lunii iunie în calendarul ortodox.

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie 2021. În biserici sunt organizate slujbe speciale cu ocazia acestei mari sărbători. Sfinții Petru și Pavel nu sunt sărbătoriți la dată fixă, pentru că data variază în funcție de Sărbătoarea Paștelui.

Postul Sfinților Petru și Pavel începe întotdeauna în lunea de după duminica tuturor sfinților, după Rusalii.

Sfântul Apostol Petru – fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră).

După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predică Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare și îl mustra: „Saule, Saule de ce mă prigonesti?”. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului.

Din cauza faptului ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost in temnita pentru ca L-au marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si din cauza faptului ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Sfinții Petru și Pavel sunt considerați apostolii care au contribuit cel mai mult la răspândirea creștinismului în lume, alături de Sfântul Andrei, cel care a introdus creștinismul în România.

Se deschid cerurile și se împlinesc dorințe
Se spune ca in noaptea dinaintea acestei zile, Sanpetru pocneste din bici, iar scanteiele care apar se transforma in licurici si ii calauzesc pe cei rataciti in padure sau pe munte.

La miezul noptii, oamenii pistruiati trebuie sa se spele cu apa pe fata pentru ca aceste pete sa nu se inmulteasca.

Potrivit traditiei, la miezul noptii, cerurile se deschid si se indeplinesc dorinte. Batranii spun ca daca ai o dorinta si vrei sa se indeplineasca, in noaptea de 28 spre 29 iunie, trebuie sa iesi cand ceasul bate miezul noptii si sa spui aceasta scurta rugaciune de 7 ori.

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul/pacatoasa!”