Calendar ortodox 29 decembrie 2021. Ce se face într-o zi cu harți

Calendar ortodox 29 decembrie 2021.

Este zi de mare importanță spirituală pentru credincioșii ortodocși de pretutindeni întrucât Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod.

Crima aceasta cumplită s-a petrecut la un an după Nașterea Mântuitorului, când Irod cauta Pruncul ca o fiară sălbatică, ca să îl ucidă.

Semnificația sărbătorii din Calendarul Ortodox de miercuri, 29 decembrie
Potrivit relatărilor biblice și Sfintei Tradiții, Irod a fost extrem de mâhnit când a aflat că în regatul său se va naște un împărat creștin la care se vor închina toate popoarele. El le-a poruncit celor trei magi să-l anunțe unde este Hristos:

Și trimițându-i la Betleem, le-a zis: Mergeți și cercetați cu de-amănuntul despre Prunc și, dacă Îl veți afla, vestiți-mi și mie, ca, venind și eu, să mă închin Lui” (Mt. 2, 8)

Cei trei magi au merg la Betleem să se închine Mântuitorului și nu s-au mai întors la Ierusalim să-i dea de știre lui Irod unde se află Pruncul. Irod s-a mâniat și a poruncit să fie uciși toți pruncii de parte bărbătească din tot Betleemul Iudeii. Familia Sfântă și Pruncul s-au refugiat în Egipt și au reușit să scape de Irod.

Tradiția spune că atunci Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, a fost ucis de soldații lui Irod pentru că nu a vrut să-l dea pe fiul lor.

29 decembrie 2021 – zi cu harți în Calendarul Ortodox. Termenul „harți” este folosit pentru a semnala zilele de dezlegare sau suspendare a totală a postului.
În zilele cu harți este dezlegare la toate alimentele de frupt (carne, lapte, brânză, ouă, pește etc.).

Sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox din 29 decembrie
Tot în această zi, pe lângă Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod, sunt sărbătoriți și alți sfinți care și-au dedicat viața credinței în Mântuitorul Iisus Hristos. Este vorba despre Cuviosului Marcel, starețul Mănăstirii Achimiților, Cuviosul Părintele nostru Tadeu Mărturisitorul, Sfințirea bisericii sfinților patruzeci de Mucenici, ce se află alături de Halcotetrapilu, Cuviosul Părintele nostru Veniamin, Cuviosul Părintele nostru Antinodor și Cuviosul Gheorghe, episcopul Nicomidiei.