Calendar ortodox 20 ianuarie 2022. Sfântul protector al tuturor bărbaților

La data de 20 ianuarie este sărbătorit unul dintre cei mai mari sfinți, conform calendarului ortodox.

Este o sărbătoare mare mai ales pentru bărbați, despre care se spune că ar fi protejați de acest sfânt important.

Sărbătoare 20 ianuarie 2022

Sfântul Eftimie cel Mare este prăznuit în fiecare an la data de 20 ianuarie. Este unul dintre sfinții respectați în popor, care are numeroase puteri speciale. Mai exact, se spune despre el că este protectorul livezilor și mai este recunoscut și ca drept vindecător de boli grave sau protectorul bărbaților.

Sfântul Eftimie a venit pe lume când părinții ei aveau o vârstă înaintată. Aceștia nu puteau avea copii, dar Dumnezeu a făcut o minune pentru ei, le-a ascultat rugăciunile și l-a trimis în viața lor pe Eftimie. Acesta a fost iubit de Dumnezeu și a făcut mereu Voia Lui.

La vârsta de 29 de ani, s-a mutat într-o peșteră și a dus o viață plină de credință. A trăit numai în rugăciune și a încercat să ajute pe toată lumea și să facă tot ce poate pentru a nu-l supăra pe Dumnezeu.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 97 de ani, prevestindu-și ziua morții.

Puterea Sfântului Eftimie

De-a lungul vieții sale a făcut multe minuni: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane; a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nerodire și a făcut posibil, cu rugăciunea lui, ca multe femei sterpe să aibă copii. Numele său, în limba greacă, înseamnă „voie bună”.

Se mai spune despre marele Sfânt că este și protectorul livezilor. Cei care vor ca ograda lor să fie ferită de probleme, de fenomene extreme, trebuie să se roage la marele sfânt pentru a primi protecție. De altfel, este protectorul bărbaților, care ar trebui să țină această zi pentru a fi protejați.