Calendar ortodox 18 februarie 2022. Post și rugăciune pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 18 februarie 2022. Este o zi importantă pentru credincioșii ortodocși care îi sărbătoresc pe Sfinții

Apostoli Arhip, Filimon și soția sa Apfia. Iată tot ce trebuie să știți despre sărbătoarea de astăzi, conform calendarului creștin ortodox.

Calendarul ortodox al zilei de vineri, 18 februarie 2022

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și soția sa, Apfia au trăit în vremea împăratului Nero. Sfântul Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia. Conform Tradiției, Sfântul Filimon a fost convertit la creștinism de către Sfântul Apostol Pavel, și în casa lui se adunau creștinii pentru a participa la rugăciunea comuna. La rândul său, Sfânta Apfia, sotia lui Filimon, rânduia biserica din casa ei.

Cu toții au sfârșit în chinuri pentru că nu renunțat la credința în Mântuitorul Iisus Hristos și au refuzat vehement să se închine idolilor.

O altă mare sfântă sărbătorită în fiecare an la data de 18 februarie este cuvioasa maica Filoteia din Atena. Se știe despre aceasta că s-a nascut în Atena, în anul 1522 ca rod al rugăciunii părinților ei Syriga și Angelos Benizelos.

A primit la botez numele Revula. A crescut, s-a căsătorit, iard după trei ani de căsătorie a rămas văduvă și a decis să intre în monahism. Potrivit Tradiției, Sfânta Muceniță Filoteia a înființat o mănăstire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintâi Chemat unde i-a adăpostit pe creștinii care nu au lepădat credința în Hristos și urmau a fi omorâți. Din acest motiv, dar mai ales pentru că nu a vrut, sub nicio formă, să renunțe la credința în Hristos, a fost amenințată cu moartea, iar mai apoi torturată de către turci până și-a dat ultima suflare.

Sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox al zilei de vineri, 18 februarie 2022

În această zi de vineri, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe următorii sfinți: Sfinții Mucenici Maxim, Teodot, Isihie și Asclepiodota, Sfântul Cuvios Conon, Sfântul Cuvios Ravula și Sfinții Cuvioși Mărturisitori Evghenie și Macarie.

Ziua de vineri, 18 februarie 2022 este marcată în Calendarul Ortodox ca zi de post. Credincioșii ortodocși se abțin de la mâncărurile de dulce, țin post și se roagă pentru sănătate.