Calendar ortodox 13 septembrie 2021. Ce să nu faci în Ajunul Sfintei Cruci
Calendar ortodox 13 septembrie 2021. Cum se pregătesc credincioșii ortodocși pentru sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Cruce.
Conform tradiției populare, în ziua dinaintea marii sărbători dedicată crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, nu este bine să se culeagă călinul, pentru că altfel va fi o noapte cu temperaturi geroase.
Calendarul ortodox al zilei de luni, 13 septembrie
Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Ioan de la Prislop care a trăit într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Prislop. Era o peșteră pe care o săpase chiar el în malul stâncos și adânc al pârâului Silvuț. Acolo a stat mulți ani până când, într-o zi, în timp ce săpa cu dalta o fereastră în perete chiliei, un vânător l-a confundat cu un animal, și l-a împușcat.
Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992. Moaștele sale au fost păstrate o bună bucată de timp în peștera sa de la Prislop, unde credincioșii mergeau și se rugau. Din nefericire, acum nimeni nu știe unde sunt sfintele sale moaște.
Aprinde o lumânare și citește cu voce tare Troparul Sfântului Ioan de la Prislop:
Iubitorule de nevoinţă şi râvnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peşteră pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru aceasta, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre.
Ce nu se face, sub nicio formă, în Ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci: Înainte de Ziua Crucii nu este bine să se culeagă călinul, pentru că, în acest caz, în ajunul sărbătorii ca fi o noapte geroasă. Călinul este un arbust ale cărui scoarță și fructe sunt folosite în scop medicinal.
Sfinții cinstiți de Biserica Ortodoxă pe 13 septembrie
Tot pe 13 septembrie, în fiecare an, Biserica Ortodoxă cinstește și alți Sfinți importanți din Calendarul Ortodox, precum și alte evenimente marcante. Astfel, cu o zi înainte de Înălțarea Sfintei Cruci, se face Sfințirea Bisericii Învierii lui Hristos de la Sfântul Mormânt (Ierusalim), sunt cinstiți Sfinții Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton și Seleuc, Sfântul Sfințitului Mucenic Corneliu, sutașul, dar și Sfinții Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian și Valerian.
De asemenea, sunt cinstiți, pomeniți și sărbătoriți și: Sfântul Cuvios Petru din Agreia, Sfânta Muceniță Ketevan, regina Georgiei, Sfântul Mucenic Ciprian al Cartaginei și Sfântul Cuvios Ierotei cel Nou, Iviritul.