Buruiana Pe Care O Aruncăm Cu Toții Din Curte, Ne Poate Proteja Sănătatea!

Iarba grasă este o plantă care crește natural în curțile oamenilor și în spațiile virane, purtând

denumirea științifică de Portulaca oleracea. Deși, de cele mai multe ori, oamenii au tendința de a o

arunca sau de a o folosi ca hrană pentru păsări și porci, iarba grasă este o plantă care conține mulți nutrienți, având beneficii pentru organismul uman.

Denumită popular și iarba porcului, această plantă este consumată ca aliment în India de sute de ani,
iar, în Grecia, s-au descoperit semințe vechi de 16.000 de ani în peșteri. Unul dintre aspectele

interesante legate de iarba grasă este faptul că semințele sale își pot păstra proprietățile de
germinare timp de 40 de ani.

Iarba grasă – beneficii pentru organismul uman

Iarba grasă conține acizi grași omega 3, în cantități mai mari decât uleiurile de pește, de exemplu, adeseori recomandate în dietele sănătoase. Astfel, aceste plante pot înlocui medicamentele costisitoare, având un plus pentru faptul că sunt non invazive.

Un alt beneficiu pe care îl aduce această plantă este legat de conținutul mare de vitamina A și de cele două feluri de pigment alcaloizi – beta-cianis și beta-xanthis galben. Aceștia reprezintă doi agenți atioxidanți și agenți anti-mutageni extrem de puternici.

În plus, iarba grasă mai conține următoarele vitamine: vitamina C și B, asemenea riboflavinei, piridoxinei, niacinei, dar și carotenoizi și minerale, asemenea fierului, magneziului și calciului.

Această plantă este un aliat important împotriva depresiei, alături de alte patru plante care ajută în această direcție – salata, frunzele de amarant, spanacul sălbatic și nasturelul. Având un conținut

bogat în substanțe antidepresive, prin sursele de calciu, magneziu, potasiu, fenilalanină și triptofan, iarba grasă ajută la combaterea depresiei.

O cană de iarbă grasă proaspătă poate asigura necesarul de vitamina E și de magneziu pentru întreaga zi, dar și peste 2000 mg de calciu si 8000 mg de potasiu.

Rețete cu iarba grasă

Gazpacho cu iarba grasă

O rețetă proaspătă și plină de culoare și vitamine care poate fi servită și copiilor. Veți avea nevoie de:

6 căni de roșii proaspete, cu tot cu suc, tocate mărunt

4 căni de castraveți proaspeți tocați mărunt

4 căni de iarbă grasă (vârfurile moi)

busuioc proaspăt

10 frunze de Perilla proaspete (opțional)

2 lingurițe usturoi granulat

sare

ulei de măsline

2 linguri suc de lămâie

Modul de preparare este foarte simplu. Pentru început, ne vom ocupa de roșii și de castraveți. Se toacă mărunt, se pun într-un bol mare, se adaugă sare după gust, se amestecă bine și se pun la frigider timp de câteva ore.

După această perioadă se adaugă și vârfurile moi ale ierbii grase, frunzele proaspete de busuioc, frunzele de Perilla, usturoiul, uleiul și sucul de lămâie. Se amestecă bine toate ingredientele și se consumă imediat.

Cum se mai poate consuma iarba grasă

Acest preparat necesită mai mult timp până poate fi consumat, însă, după perioada respectivă, are termenul de valabilitate de un an. Astfel, veți avea nevoie de un borcan care are capac de plastic pentru a evita rugina cauzată de folosirea oțetului.

Așadar, umpleți un borcan cu iarbă grasă și apoi adăugați oțet din cidru de mere, la temperatura camerei, cât să acopere verdeața. Conținutul se poate consuma după șase săptămâni, așa că este indicat să notați pe o etichetă data la care s-a preparat. Iarba grasă în oțet este un preparat care se poate consuma fie simplu, fie alături de alte legume, în salate sau garnituri.

Iarba grasă se mai poate consuma sotată cu puțin unt, dar se poate adăuga și în ciorbe, oferind un gust acrișor datorită conținutului de acid malic. De asemenea, se poate consuma și pasată, combinată cu maioneză sau smântână, sau cu ouă. În țări precum Spania sau Turcia, iarba grasă se adaugă în mâncărurile gătite, asemenea spanacului.