Bucurestiul si 4 judete au intrat in scenariul galben.

Bucurestiul si patru judete din tara au intrat in scenariul galben, dupa ce incidenta a crescut peste 2 la mie, potrivit datelor prezentate de Grupul de Comunicare Strategica.

Astfel, cea mai mare incidenta a cazurilor de Covid se inregistreaza vineri in judetul Satu Mare, de 2,91 la mie. Pe locurile urmatoare se gasesc judetul Ilfov, cu 2,37 la mie, Bistrita-Nasaud, cu 2,13 la mie, Timis, cu 2,08 la mie, si Bucurestiul, cu 2,05 la mia de locuitori.

Cea mai mica incidenta se inregistreaza in judetul Covasna, de 0,29 la mie.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, fata de ultima raportare, au fost inregistrate in Bucuresti – 651 si in judetele Timis – 313, Iasi – 225, Cluj – 186, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategica.

Cele mai putine cazuri s-au inregistrat in judetele Harghita – 21, Tulcea – 21, Covasna- 22.

Ce masuri ar putea lua autoritatile
In zonele din scenariul galben ar putea fi introduse restrictii, dupa inaintarea propunerilor de catre DSP si convocarea comitetelor locale. Printre restrictiile care ar putea fi impuse sunt cele legate de capacitatea care ar putea fi ocupata in cinema si sali de spectacole – cel mult 70%, la competitiile sportive in sala – cel mult 50% sau in cluburi si discoteci – 70%, doar daca toate persoanele sunt vaccinate.

Citeste si articolul : Emily Burghelea si-a dat demisia si spune adevarul! Vulpita este batuta de sotul ei: „Mirela, tu stii ca Viorel o agreseaza pe Veronica si noi trebuie sa ne facem ca ploua? ”
In ultima Hotarare de Guvern care prelungeste starea de alerta (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc doua praguri de la care se impun interdictii si se inchid locuri (2-3 la mia de locuitori si peste 3 la mia de locuitori), precum alte doua praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar in weekend, fie permanent (4 si 7,5 la mia de locuitori, respectiv).

Atunci cand incidenta este intre 2 si 3 la 1.000 de locuitori, se pot lua urmatoarele masuri:

Competitiile sportive se pot desfasura cu participarea spectatorilor pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei distante de minimum 1 metru intre persoane. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise cu participarea publicului pana la 70% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie.