Bombă cu ceas pentru România! Comoara uriașă pe care o putem pierde definitiv: „Vom rămâne pe viață blestemați”

Statul român a bun de plată în cazul Roșia Montană! Cunoscutul economist Cristian Păun avertizează asupra faptului că, dacă nu se va încerca o negociere cu RMGC, pentru reluarea exploatării, România va trebuie să plătească o sumă uriașă.

Statul român e bun de plată în cazul Roșia Montană! Vina pentru oprirea exploatării de la Roșia Montană îi aparține în totalitate, susține economistul Cristian Păun.

În loc să obțină profit, de pe urma impresionantelor rezerve minerale din subsolul Transilvaniei, România se va trezi în situația de a fi nevoită să plătească nu mai puțin de 6 miliarde de dolari.

Statul român e bun de plată în cazul Roșia Montană! RMGC e proprietara terenului
”În mina de aur de la Roșia Montană sunt estimate rezerve de aur de circa 300 de tone și de argint de peste 1600 de tone de argint.

Proiectul a început prin 1983, discuțiile fiind demarate de Ceaușescu cu tatăl lui Stephen Roman, Roman junior fiind însă cel care a primit licențele de exploatare a aurului din zonă la începutul anilor ’90, cu un ajutor vital din partea lui Frank Timiș.

Proiectul a căpătat formă juridică în 1996-1997 când a fost creată și listată firma care va deveni în anul 2000 RMGC (Roșia Montană Gold Corporation), firma de proiect și SPV-ul care va gestiona proiectul și va mobiliza capitalul necesar.

Privatizarea (concesiunea) acestor resurse de aur s-a făcut, așadar, la începutul anilor ’90, semnarea efectivă a concesiunii cu nr. 47/1999 s-a făcut în timpul guvernării Radu Vasile.

Trebuie spus că această concesiune s-a făcut în condițiile de mediu de acum 20 de ani care, în ultima perioadă și mai ales prin intrarea noastră în Uniunea Europeană, s-au schimbat radical.

Deși a devenit PROPRIETARĂ pe majoritatea terenului aurifer din zonă, compania RMGC nu poate exploata cu cianuri aurul pentru că nu are avizul de mediu. În plus, un blocaj complet poate veni și prin declararea site-ului de la Roșia Montană zonă protejată UNESCO, demersul fiind însă ulterior concesiunii acordate de către statul român acestei companii.”, a scris Cristian Păun pe Facebook.

”Proiect eșuat de la bun început”
”Proiectul a fost unul eșuat de la bun început, fiind un proiect de durată și cu impact social și de mediu enorm nu s-a ținut cont de toate schimbările ulterioare. Statul român este bun de plată în momentul de față.

În loc să încaseze redevențe în aur și argint, statul român se pregătește să scoată din buzunar circa 6 miliarde de dolari, o consecință directă a bâjbâielilor politice din ultimii ani.

Tot felul de ONG-uri cu interese care mai de care au blocat acest proiect. Discuția nu s-a purtat niciodată pe bune și nici nu s-a avut în vedere costul renunțării din partea statului român la acest proiect.

”Bombă cu ceas pentru România”
”De aia Roșia Montană e o bombă cu ceas pentru România. Și pentru ce? Câteva galerii romane care pot fi strămutate și refăcute într-o locație învecinată? Descărcate de orice vestigii arheologice. Nimic impresionant. Galerii care se mai regăsesc și în alte părți în zonă.

Și pe care nu știu câți români s-au deplasat acolo să le viziteze. O localitate aproape părăsită pe care puținii proprietari rămași în zonă se chinuie să arate că nu a devenit un cătun fantomă?

Nu spun că proiectul trebuie continuat în forma sa actuală. Dimpotrivă… trebuie actualizat cu rigorile de mediu ale prezentului. Și trebuie renegociat și continuat tot cu RMCG pentru a evita penalitatea de 6 miliarde de dolari pe care clar nu ne-o permitem. Nici azi și nici mulți ani de acum înainte.”, a continuat Păun.