Avertizare ANM! Praful saharian cuprinde România de Paște

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare importantă, prin care a anunțat că România va fi cuprinsă de un praf saharian la finalul acestei săptămâni, chiar de Paște, începând din sud-vestul ţării.

O masă de aer tropical, cu particule de praf de origine sahariană, avansează către sud-estul Europei și va ajunge și la noi în țară.

Praf Saharian în România
ANM a anunțat că un fenomen special va avea loc în România în următoarea perioadă. Conform avertismentului, majoritatea regiunilor din țară vor fi acoperite de o masă de aer tropical încărcat cu particule de praf de origine sahariană, care vine dinspre Africa spre sud-estul Europei, inclusiv spre României.

Depunerile de praf vor putea fi văzute în România la finalul săptămânii (1 și 2 mai), în special în intervalele în care cad precipitații. Pentru început, praful va ajunge în special în regiunile sud-vestice, apoi și în restul țării. Cantitățile de astfel de particule vor fi mult mai mici în țara noastră, spre deosebire de cele din zona Peninsulei Italice și sudul Peninsulei Balcanice.

Praful va putea fi observat în special pe mașini, pe suprafețele închise la culoare sau chiar pe iarbă și pământ.

Vremea de 1 mai și de Paște
Deși atmosfera va fi afectată de acest praf, vremea va fi una foarte plăcută de 1 mai și de Paște. Temperaturile maxime vor ajunge și la 30 de grade, în special în sudul țării. Nu sunt anunțate ploi și vremea se va menține frumoasă și pe timpul nopții în majoritatea regiunilor din țară.

Așa cum a fost de Florii, se pare că va fi și de Paște, ba chiar mai cald. Temperaturile maxime de Florii au ajuns la 22-23 de grade celsius, dar de Paște vor crește cu 7-8 grade.

Și pe litoral va fi vreme frumoasă și temperaturile vor trece de 20 de grade celsius. Și la munte va fi o atmosferă foarte plăcută, chiar dacă vor mai apărea nori și ar putea cădea precipitații spre seară.