Avertisment meteorologic! Vreme severă în aproape toată țara, weekend de foc

România sub cupola de foc! Vineri, 22 iulie, a intrat în vigoare o nouă avertizare meteorologică de cod portocaliu, precum și una de cod galben care vizează mai multe județe din țară. Temperaturile vor urca extrem de mult, iar disconfortul termic va fi accentuat.
Avertisment meteo de vreme severă
Zece județe din țară vor fi vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie), sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, în timp ce alte 22 de județe vor fi sub avertizare Cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat.
Avertizarea meteorologică tip cod galben este valabilă pe 22, 23 și 24 iulie și vizează val de căldură și disconfort termic ridicat.
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie anunță că în următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Avertisment meteorologic! Vreme severă în aproape toată țara, cod galben și portocaliu
Este important de precizat că, în general, temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade Celsius.
Sub avertizare cod galben se vor afla județele: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța.
Cod portocaliu pentru 22 și 23 iulie 2022
Potrivit ANM, avertizarea Cod portocaliu vizează județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.
Fenomenele vizate de acest cod sunt: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.
Prognoza emisă de specialiștii ANM arată că pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica.
În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.