Avertisment ANM de cod galben! Se strică vremea în toată țara

Vremea în România a fost extrem de schimbătoare în ultima perioadă, exact așa cum a și început

primăvara. Meteorolgii ANM fac un alt avertisment de ultimă oră de cod galben, prin care anunță că urmează ploi puternice, vijelii și o vreme extrem de instabilă pentru câteva zile.

Weekend cu vreme rea
Ziua de vineri a fost una extrem de neplăcută în județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Arad,

Timiș, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Iași și

Botoșani, care s-au aflat sub cod galben. A plouat mult din punct de vedere cantitativ, vântul a suflat cu putere și chiar au fost și episoade de grindină.

Un nou Cod Galben de ploi și vijelii a fost emis în România, valabil de sâmbătă, de la ora 12:00, până duminică, la ora 10:00. Sunt luate în vizor 14 județe din sudul țării, unde sunt așteptate vijelii,

ploi puternice: Vâlcea, Argeș, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

Vremea rea continuă și sâmbătă și duminică. Deși vor fi temperaturi cu mult peste limită, vremea va fi

instabilă. Sunt așteptate vijelii puternice în majoritatea regiunilor din țară, mai ales în zonele înalte, în nord, vest și centrul țării, precum și ploi dure din punct de vedere cantitativ.

Maximele zilei se vor încadra azi între 33 și 22 grade, în timp ce minimele se vor situa între 17 și 7

grade. Nopțile vor fi călduroase, dar ploioase. Vântul va sufla ceva mai mult în Capitală, unde maxima va fi de 26 de grade. Spre seară sunt așteptate și ploi.

Vremea până în Iunie
Specialiștii ANM au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 16 mai – 13 iunie. Din data de 16 mai, în regiunile vestice și sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale, pe parcursul întregii săptămâni. Va ploua foarte puțin, mai ales la munte.

Finalul lunii mai va fi și el călduros, la fel ca debutul primei luni de vară. Se anunță temperaturi mult mai mari decât cele normale, mai ales în regiunile extracarpatice. Seceta continuă până la jumătatea lunii. Nu va ploua mai deloc, iar meteorologii anunță un regim de precipitații deficitar în regiunile vestice și sud-vestice.